Едва ли някой ще се изненада от новината, че здравият

...
Едва ли някой ще се изненада от новината, че здравият
Коментари Харесай

Мозъкът се храни благодарение на съня

Едва ли някой ще се изненада от новината, че здравият сън възвръща умствената активност. Но до неотдавна механизмът на това възобновяване беше обект единствено на догатки. Двама медици от Бостън, обаче, откриха най-малко един от методите за " презареждане " на мозъка, написа обекти.бг.

Докторите Радика Башир и Робърт Маккарли изследвали динамичността на мозъчната химия при лабораторни мишки и разкрили, че сънят провокира прилив на аденозинов трифосфат (ATP), който е енергиен притежател за мозъчните кафези.
АТР се отправял към зони, които били дейни по време на бодърстването на гризачите. В будно положение нивата на АТР в мозъка на мишките било непрекъснато. Учените не давали на част от животните да заспиват - и при тях равнищата на АТР не се повишавали.
Което значи, че в случай че не подремнете, вие може би не позволявате на естественото гориво да доближи мозъчните ви кафези. Ето ви и едно надълбоко ненаучно, или най-малко много интуитивно съмнение - може би по тази причина прекомерно будуващите развиват нездравословен вкус?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР