Едва ли има съмнения за някого, че една от думите,

...
Едва ли има съмнения за някого, че една от думите,
Коментари Харесай

Патрик Шанахан – Герой по заместване

Едва ли има подозрения за някого, че една от думите, които най-добре разказват облика, който толкоз настойчиво си основава американският президент Доналд Тръмп откогато е в Белия дом, е непредсказуем. Във всяко едно вътрешно и външнополитическо измерение. Така и с изненадващото му решение от предходната седмица да разгласи изтеглянето на всички американски войски от Сирия, с което хвърли в ужас целия свят.

Но най-много личното си държавно управление. Броени часове откакто Тръмп разгласи решението си, оставка подаде министърът на защитата военачалник Джеймс Матис, който бе последван и от ветерана-дипломат Брет Макгърк, специфичният президентски делегат към Западната коалиция против терористичната организация “Ислямска страна ”. В писмото си до президента Матис пое анагажимента да остане на поста си отпред на Пентагона до края на февруари. Този период щеше да даде време за осъществяване на наложителните чувания на бъдещия му правоприемник му от Сената, и ще го остави в позиция да изглажда възможните търкания със съдружниците в НАТО в първите месеци на идната година. Които с оповестеното решение на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия, а евентуално и от Афганистан, поради постигнатата “победа ” над “Ислямска страна ”, неизбежно предстоят.

Оставката на Матис бе предшествана от тази “по персонални аргументи ” на досегашния шеф на кабинета на Доналд Тръмп Джон Кели, който при започване на този месец също разгласи желанията си да се отдръпна от поста си на 1 януари 2019 година Двете събития подтикнаха мнозина от съперниците на американския президент зад Океана да посочат, че с тях си отиват “единствените двама виновни възрастни ” в ръководството на Тръмп. Обитателят на Белия дом пък, с цел да не им остане задължен и тъй като е очевидно, че не обича някой да го измества от центъра на внимание на американските медии, реши да редуцира с два месеца опцията оставката на Джеймс Матис да продължи да бъде употребена от критиците му, с цел да подкопават решенията на президента. И скоропостижно разгласи преди няколко дни, че отпред на Пентагона още от началото на идната година ще застане заместникът на Матис Патрик Шанахан.

Който въпреки и по-скоро чужд от тази страна на Океана, оттатък Атлантика някогашният шеф в “Боинг ” от дълго време е съумял да си сътвори име като лоялния на Доналд Тръмп лейтенант на Матис в Пентагона. И индивидът прегърнал с все сърце концепцията на американския президент за основаване на нов клон на въоръжените сили на Съединени американски щати – така наречен Космически войски. Уредбата и действието на които би трябвало да бъдат импортирани за разглеждане от Конгреса като част от новата Национална тактика за защита на администрацията на Тръмп при започване на идната година. Самият Патрик Шанахан, който няма никакъв опит във въоръжените сили, външната политика или битката с тероризма, е към този момент единствено краткотрайно на поста, до момента в който Тръмп реши дали ще показва различен за непрекъснат титуляр отпред на Пентагона. Но поради все по-сериозния дефицит на виновни фрагменти, който американският президент стартира да изпитва с устойчивото сриване на рейтингите му последните месеци, е доста евентуално Шанахан да бъде препоръчан и непрекъснато за министър на защитата на Съединени американски щати.

Разбира се, с непредсказуемия Тръмп на руля в Белия дом е допустимо и напълно скоро да забравим името му, по тази причина дано небрежно разкажем накратко за него, пък кой знае?!

Патрик Майкъл Шанахан е роден на 27 юни 1962 година в северозападния американски щат Вашингтон. Получава тапия за бакалавър по машиностроене от университета в Сиатъл, пази магистратура по същата дисциплинираност в Масачузетския софтуерен институт в Бостън, както и такава по бизнес администрация в същото образователно заведение. Към “Боинг ” Патрик Шанахан се причислява през 1986 година и в идващите тридесет години на управителни постове в отбранително-авиационния конгломерат си извоюва купата на човек който може всичко (Mr. Fix-it). От създаването на програмата за отбранителни ракетни комплекси на компанията, до сполучливото възкръсване на плана за супер-пътническия лайнер “787 ”, Шанахан е индивидът с принос на всички места.

С този си титул е и препоръчан от Доналд Тръмп през март 2017 година за 33-тия заместник-държавен секретар по въпросите на защитата. Контактите на Патрик Шанахан с военно-промишления комплекс провокират съществени брожения преди и по време на чуването му пред Сената, в подтекста на прекомерно огромния брой някогашни изпълнителни шефове от бранша, които Доналд Тръмп се пробва (и успя) да вкара на управителни позиции в Пентагона. Макар и утвърден с 92 против 7 гласа от сенаторите, за протокола е останал коментарът на починалия към този момент ветеран-репубиканец Джон Макейн, който по адрес на Шанахан показва паниката: “90 % от разноските за защита са в ръцете на пет корпорации, от които Вие представлявате една. Искам да съм уверен, че не се опитваме да пуснем лисицата назад в курника. ”

Скайуокър на Пентагона

Като заместител на Джеймс Матис в Пентагона, Патрик Шанахан беше претрупан със задачата да предложи реорганизирането на въоръжените сили на Съединени американски щати,така че в новата Национална тактика за защита да се отвори място за поисканите от Доналд Тръмп “Космически войски ”. Най-сериозна съпротива тези проекти срещат от военновъздушните сили на Съединени американски щати, които се притесняват от загуба на бюджет и приоритет в тези проекти. И като стана дума за пари, Шанахан е и админът зад новия защитителен бюджет на Съединени американски щати за 2019-20 година, съгласуван с настояванията на Доналд Тръмп, който възлиза на 750 милиарда $.

ЗА НЕГО

На добра позиция

 32_julianbarnes

Господин Шанахан се намира на този пост (б.р. – министър на защитата на САЩ) най-малкото частично, тъй като работата му върху Космическите войски показва готовността му да трансформира желанията на президента Тръмп в политики. Което го слага в доста добра позиция да остане на позицията за непрекъснато. (…) Доналд Тръмп неведнъж се изразявал ласкаво за него, а и самият той (б.р. – Патрик Шанахан) има фенове в Конгреса.

Джулиън Барнс, публицист, “Ню Йорк Таймс ”

Ще бъде популярен!

 32_trump_1k-tif

За мен е наслаждение да разглася, че нашият доста надарен заместник-държавен секретар по въпросите на защитата Патрик Шанахан ще заеме позицията на настоящ подобен от 1 януари 2019 година Патрик има дълъг лист с достижения зад тила си, както като заместител министър на защитата, по този начин и преди този момент в “Боинг ”. Той ще бъде популярен!

Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати, обявявайки следващият си указ през мрежата “Туитър ”

Не на място

 32_zurcher

Приемникът на господин Матис Патрик Шанахан е прекарал по-голямата част от кариерата си в “Боинг ”. Да имаш някогашен изпълнителен шеф в огромен защитителен подизпълнител отпред на Пентагона, даже и единствено краткотрайно, е най-малкото извънредно. Този пост нормално се заема от политици, които имат опит в контрола над военните.

Антъни Зърчър, публицист, Би Би Си
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР