Eдва ли има по-препоръчвана и полезна храна от плодовете. Специалистите

...
Eдва ли има по-препоръчвана и полезна храна от плодовете. Специалистите
Коментари Харесай

Ето какво ще се случи, ако не ядете плодове

Eдва ли има по-препоръчвана и потребна храна от плодовете. Специалистите поучават да похапваме от тях допустимо най-често. Един плод може да размени закуската, обяда или вечерята, а за междинното хранене надали ще намерите по-добър артикул.
Въпреки това, има хора, които съвсем не ядат плодове. И позволяват голяма неточност. Освен че се лишават от сходно ароматно наслаждение, те пропущат опцията да се снабдят с скъпи хранителни субстанции, които са извънредно потребни за здравето.
Днес ще ви разкажем малко повече за това какви вреди ще нанесете на организма си, в случай че и вие попадате в гореспоменатата категория и не ядете плодове?

Запек
Някои плодове съдържат целулоза, която улеснява и форсира дефекацията. Ябълките, кивито, сините сливи и цитрусите съдържат фибри, които предотвратяват запека, подтикват чревната перисталтика и улесняват изхождането.
Отказвайки се от тези плодове, увеличавате риска от запек, хемороиди и дивертикулоза.

Повишен риск от развиване на рак
Гарантирана отбрана против рака не съществува, само че растителната храна доста понижава риска от появяването му. Плодовете съдържат доста антиоксиданти (витамини Е и С, каротеноиди), които защищават здравите кафези от въздействието на свободните радикали.
Каротеноидният бета каротин, който се съдържа в оранжевите плодове, сладките картофи, тиквичките, зелените зеленчуци и морковите, защищава клетките от разрушение и понижава риска от развиване на рак.
Отказвайки се плодовете, вие лишавате организма си от витамини и каротеноиди, излагайки го на риск от тумори.
Замяната на плодовете с нездравословна храна пък води до повишение на концентрацията на мазнините в организма. Може би не знаете, само че непотребната мастна тъкан е една от аргументите за появяването на рак.

Наднормено тегло
Плодовете имат задоволително ниска енергийна стойност, по тази причина и насищат, без да натоварват организма с спомагателни калории. А водата и фибрите, които се съдържат в тях, утоляват глада и предотвратяват преяждането, което е доста потребно за всички, които желаят да отслабнат.
Ако вместо плодове и зеленчуци ядете мазна храни и артикули с висока енергийна стойност (сирене, тлъсто месо), можете доста елементарно да се сдобиете с куп непотребни килограми.
Заменете закуската с ягоди, грозде или портокали. Те ще задоволят освен апетита, само че и желанието ви за сладкиши.

Сърдечносъдова непълнота
За здравето на сърдечносъдовата система е значимо да се поддържа баланс сред калий и натрий в храната. Някои хора употребяват прекомерно доста натрий и прекомерно малко калий.
Богатите на калий плодове както банани, портокали, пъпеши, кайсии и грейпфрути ще ви оказват помощ да възстановите този баланс. Отказвайки се от тях, увеличавате риска от високо кръвно налягане и инсулт.
Проучванията демонстрират, че постоянната консумация на плодове и зеленчуци води до понижаване на кръвното налягане. А в случай че имате хипертония, плодовете и зеленчуците ще ви оказват помощ не по-зле от медикаментите.

Депресия
Въпреки че няма директно доказателство за това, учените допускат, че има връзка сред храненето и психологичното здраве. Едно испанско изследване откри, че депресивните индикатори са по-ниски при хора, които постоянно употребяват плодове и зеленчуци.
Не е известно по какъв начин тъкмо плодовете и зеленчуците са потребни за душeвността, само че може би повода за депресията се крие в недостига на витамините В3, В5 и В6, които се съдържат в тях. За да не изпадате в меланхолия, яжте банани, гъби, тиквички и авокадо.

Обезводняване
Кайсиите, боровинките, портокалите, прасковите, ананасът, сливите и малините са повече от 80% вода! А водата контролира телесната температура, отстранява токсините, разнася питателните субстанции и кислорода из цялото тяло и основава влажна среда за тъканите и ставите.
Всички тези плодове са доста потребни, тъй като тялото ни всмуква водата, която съдържат. Изключвайки ги от менюто си, рискувате да се обезводните, което може да докара до акне, запек и заболяване на бъбреците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР