Едва ли има друга държава в Европа, в която признанието

...
Едва ли има друга държава в Европа, в която признанието
Коментари Харесай

Когато катаджиите трябва да почерпят

Едва ли има друга страна в Европа, в която признанието на зам.-председателя на най-големия полицейски профсъюз, че полевите проби за наркотични субстанции, с които от години полицията тества водачите по пътищата, в действителност не са надеждни, щеше да провокира на първо място смешки и закачки, а не сериозен институционален отговор. По подигравка на ориста то пристигна в седмицата, в която историята на млад водач, осъдил Министерство на вътрешните работи за репресията след подправено отрицателен тест за опиати, влезе в новините.

Всяка година хиляди български жители са осъждани на затвор (действително множеството от тях условно), лишавани от автомобила си и от книжката поради тези " неблагонадеждни " проби. Многократно специалисти са посочвали казуса с подправените положителни резултати. Признанието обаче пристигна чак откакто вътрешното министерство реши да тества всеобщо личните си чиновници. Полицаите на процедура признаха, че са станали съучастници в противозаконната принуда на хиляди жители.

Проблем с надрусаните водачи има по целия свят. Проблемът в България обаче надали са тъкмо те. Първо, съгласно статистиката на Министерство на вътрешните работи тежките произшествия, породени от водачи, шофиращи след приложимост, са непренебрежимо малко на фона на останалите аргументи (несъобразена или превишена скорост или погрешно изпреварване). Второ, законът не преследва шофиращите под въздействието на опиати, а тези, които в миналото през живота си са приели такива. Трето, не тежестта на едно наказване има възпиращ резултат, а сигурността, че то ще бъде наложено.

Преведено на наша почва това значи, че колкото и тежко да стане наказването, то постоянно ще стартира от " ще почерпиш ". По-тежко наказване не значи по-малко закононарушения, а просто по-голям размер на подкупа. С признанието на синдиката си полицията, по фройдовски, уточни същината на казуса на пътната сигурност - корупцията. За нея обаче не трябват проби за опиати.
Реклама Свързани публикации Корупцията в Министерство на вътрешните работи - в мъртвата зона на прокуратурата 7 октомври 2022, 12:28 " Аз не съм ": Кой е по-по-виновен за злополуката в София 7 юли 2022, 16:59 Лошият асфалт, зависимостта на " самостоятелните " лаборатории и рисковите пътища 10 юни 2022, 06:30 Няколко промила рефлектопопулизъм 30 април 2020, 13:20 CBD и тестванията за опиати 23 август 2019, 12:01 " Три в едно " на четири колела 27 април 2018, 19:44 Столичната полиция е спряла да следи за лишаване преимущество на пешеходци 19 декември 2017, 14:38 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР