Едва 20 души от Пловдив подкрепиха националния протест, който застава

...
Едва 20 души от Пловдив подкрепиха националния протест, който застава
Коментари Харесай

Пловдив се опълчи срещу домашното насилие? Едва 20 души посетиха солидарния протест на центъра

Едва 20 души от Пловдив поддържаха националния митинг, който застава против другите форми на принуждение над дами. От 18:30ч. на площада пред Централната поща започнаха да се събират с жители в поддръжка на идеята, която се провежда за пета година от организация „ Феминистки мобилизации “ с представители в цялата страна.
Прочетете още
Спонтанният митинг имаше както дами, по този начин и мъже, които разпънаха плакати с послания „ Време е да бъдем чути “, „ Мълчанието ни убива “ и „ Нито една повече “. Те настояха за елиминиране на насилието над дами освен под форма на физическата му форма, само че и прочувствена, психическа, икономическа и институционална.

Част от настояванията им бе Министерски съвет да се отнесе съществено към законовото споразумяване на правата на жертвите.

„ Тази тематика от дълго време е на дневен ред, само че не напълно. Това лято се внесоха нови оферти за смяна и допълнение в Закона за отбрана от домашно принуждение, само че те по никакъв метод не са обработени. Днешният ден е доста сполучлив мотив да си поговорим и за това. Проектът е импортиран и остава да бъде прегледан – за какво това не се прави? “, попита Елица Капушева, която е солидарна към идеята.

Тя добави, че митингът е част от поредност начинания, подхванати в тази посока. Следващата е всеобщо входиране на писма до институции, ведомства и политически обединения, с цел да се окаже по-широк публичен напън.

„ Това са инструментите, с които един колектив може да борави. Този митинг е взаимен. Постоянно се приказва по какъв начин това е персонален проблем, само че истината е, че като общество носим отговорност. Следва повече да си приказваме по този въпрос “, добави тя. 

Тръгнали сме в посока премахване на токсичните патриархални възгледи, само че вървим постепенно. Тази позиция изрази Георги Дикин, който бе на място, с цел да поддържа идеята срещу насилието като цяло.

„ Проблемите на дамите са свързани директно с визиите на обществото. Стереотипната роля на мъжа е проблем, упованията по какъв начин той би трябвало да се държи. Желанието да поддържаме обичайна патриархална форма ненапълно пречи да имаме напредък. Понякога счита ме задоволително мъжа да крещи и наскърбява, тъй като е мъж. Не е редно “, добави той.

В диалога намесваме и тематиката, че неподозирано огромна част от мъжкото съсловие също става жертва на домашно принуждение.  

„ Всъщност още веднъж казусът е патриархалната визия за мъжа. Че той е мощната фигура и не трябва да покаже, в случай че нещо му тежи “, разяснява още той.

Дикин добавя, че по негово мнение в България жителите нямат навика да търсят институциите. „ Написахме писмо с съответни образци къде институциите се провалят в това да пазят правата на дамите. Изпратихме го и до партии. Направи ми усещане, че, единствено една ми отговори. Това също е индикатор “, добави той.

Междувременно преминаващи по основната се спираха да зачитат плакатите им, само че малко на брой показаха поддръжка към идеята. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР