Едва 14 дни - това е срокът за приемане на

...
Едва 14 дни - това е срокът за приемане на
Коментари Харесай

Чиновниците се разбързаха с газовата борса

Едва 14 дни - това е срокът за приемане на оферти, мнения и мнения по поправките в Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката. Те са значими, тъй като без тях Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) няма по какъв начин да провежда новата газова борса, която по закон би трябвало да започва от началото идния месец. Стандартният период за публични съвещания по нормативните документи е 30 дни, само че очевидно служителите закъсняват.

Промените в наредбата целят да добавят условията, свързани с това дали определено лице дава отговор на Закона за енергетиката за издаване на лицензия за образуване на борсов пазар на газ. Предвидени са и други профилирани ремонти, свързани с организирането на новия пазар, които би трябвало да се одобряват, с цел да може той да е реалност.

Част от последните промени в Закона за енергетиката плануват платформата за газови покупко-продажби да проработи още на 1 декември, само че заради потребността от приемането на куп нови правила евентуално първите покупко-продажби ще тръгнат след Нова година. Целта на борсата е да сътвори конкуренция, макар че в началото главен продавач ще бъде държавната " Булгаргаз ".

Газовата борса ще е под контрола на  " Булгартрансгаз ", която записва дъщерна компания " Газов хъб Балкан ", като 100% от акциите са на държавната компания. На по-късен стадий не повече от 49% от акциите биха могли да се дават на други физически и юридически лица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР