Едсон Арантес до Нашименто. Или, както цял свят го познава

...
Едсон Арантес до Нашименто. Или, както цял свят го познава
Коментари Харесай

Една икона на 79!

Едсон Арантес до Нашименто. Или, както целия свят го познава – Пеле. Днес той чества 79-я си рожден ден. Бразилецът е роден на 23 октомври 1940 година в Треш Корасоеш, югоизточна Бразилия.

Още на 15-годишна възраст стартира да играе за локалния Сантош, а на 16 към този момент е и национал на страната си.

Само 2 години по-късно към този момент е международен първенец, откакто Бразилия печели мондиала през 1958 година в Швеция против домакините в най-резултатния край на международно състезание – 5:2. В него самият Пеле вкарва 2 гола. По това време той е най-младият състезател (17 години), взел участие на международен шампионат, както и най-младият създател на хеттрик (срещу Франция на 1/2-финал). Приключва шампионата с шест попадения в 4 мача след голмайстора на форума – Жюст Фонтен, който забива колосалните 13!

4 години по-късно в Чили, Бразилия пази купата си след триумф против Чехословакия на финала с 3:1. Там обаче Пеле изиграва единствено 2 мача, откакто във втория се контузва съществено след опит за отдалечен изтрел във втория дуел от груповата фаза против бъдещия им противник на финала – Чехословакия. Все отново именитата десятка приключва мондиала с гол и асистенция.

На шампионата в Англия през 1966 година бразилците отпадат в груповата фаза след единствено 3 изиграни мача. Кошмарът за тях е цялостен, откакто Пеле е контузен в първия дуел от груповата фаза против не кого да е, а България. Той въпреки всичко съумява да се разпише в срещата от директен свободен удар, с което се трансформира в първия футболист, вкарал гол на три международни шампионати. Травмата му обаче не му разрешава да играе против Унгария и международните първенци губят. В последния мач южноамериканците се изправят против Португалия. Нападателят е вдигнат на крайници, с цел да помогне на тима си в сериозната обстановка, в която са изпаднали. „ Мореплавателите “ обаче имат явен проект и не престават да го фаулират през целия мач, като най-деен в това е бранителят - Жоао Мораиш, който го контузва, само че съдията Джордж Маккейб не му демонстрира червен картон. Това решение се смята за едно от най-скандалните и най-дискусионните в цялата история на международните шампионати. Перлата на „ Селесао “ е заставен, накуцвайки да довърши мача, защото по това време е нямало смени. Сблъсъкът завършва 3:1 за португалците, а Пеле декларира, че повече няма да играе на международно състезание. Решението, което след това трансформира.

3 години по-късно той е извикан още веднъж в националния тим за квалификациите за мондиала в Мексико през 1970 година. Първоначално той отхвърля, само че след това размисля и се завръща. В последна сметка играе в 6 дуела и забива 6 гола.

Предстоящото международно се обрисува като последното за него, а в състава има много промени, по отношение на този от Англия. Ключови фигури като Гаринча, Нилтон Сантош, Валдир Перейра, Джалма Сантош и Жилмар са се отказали. Въпреки това тимът е построен от фантастична сплав, където блестят имената на Ривелиньо, Жаирзиньо, Гершон, Карлос Алберто Торес, Тостао, Клодоалдо и самият Пеле. Според някои хора това е най-великият тим на всички времена.

Бразилците са безапелационни и подвигат третата си международна купа в историята след безапелационна победа над Италия с 4:1, където Пеле открива резултата, с което се трансформира в създателя на гол №100 за „ Селесао “ на международни шампионати. След попадението той се хвърля в ръцете на Жаирзиньо, а мигът е уловен от хилядите фотографи и се трансформира в един от най-емблематичните моменти в историята на мондиалите. По-късно във финала асистира за третия гол, дело точно на Жаирзиньо и на четвъртия, вкаран от Карлос Алберто. Легендата се регистрира общо с 4 попадения в Мексико, а по време на награждаването му е връчена и Златната топка за Играч на шампионата.

Последният път, в който Едсон Арантес до Нашименто облича националната фланелка е в другарска среща на 18 юли 1971 година против Югославия в Рио де Жанейро. Мачът приключва 2:2, а при излизането му от игра, Пеле прави почетна обиколка към „ Маракана “ пред 138 575 души, в символ на признателност към целия бразилски народ за дългогодишната поддръжка и безпрекословна обич, която му дават.

На клубно равнище играе главно за Сантош сред 1956 и 1974 година. Изиграва 638 мача и вкарва 619 гола. Едва в края на кариерата си взема решение да смени тима и минава в Ню Йорк Космос, където се подвизава 2 години (56 мача и 31 попадения) и окачва бутонките на стената през 1977 година.

За националния тим дебютира 1957 и в границите на 14 години се разписва 77 пъти в 92 дуела.

Ако се прибавят неофициланите срещи, в които е играл, сметката му набъбва до 1281 гола в 1363 мача, което е непостижим връх и до през днешния ден и попада в достиженията на Гинес.

През 1999 година е определен за Играч на века от Международната федерация за футболна история и статистика и е един от двамата с премията на ФИФА за състезател на века. Същата година бразилецът е почетен и с наградата на Международния олимпийски комитет за спортист на века.

През 2012 година имаше достойнството да взе участие в закриващата гала на Летните олимпийски игри в Лондон, където знамето на Игрите бе предадено на идващия хазаин, а точно Рио де Жанейро. Там той трябваше да бъде част от откриването и да донесе олимпийския огън на „ Маракана “, само че заради здравословни аргументи това не се случи. Все отново бразилецът е държал в ръцете си олимпийския факел. Това се случва в Атина през 2004 година.

На церемонията по връчването на Златната топка през 2014-а Пеле се трансформира в първия и единствен досега състезател, който получава най-ценното самостоятелно отличие за един футболист. Никога преди този момент в кариерата си не е бил награждаван самостоятелно от ФИФА. По този метод международната футболна централа изрече възхищението си от изумителните три международни купи, за които той е съдействал на бразилския народ.

През годините Пеле се е срещал с най-различни митове на спорта, взел участие е в благотворителни акции, футболни церемонии, награждавал е разнообразни спортисти със значими оценки и е най-големият дипломат на футбола в световен мащаб. Заветът му може да бъде разказан в хиляди страници и стотици фотоси, само че все пак те в никакъв случай няма да стигнат за феновете на сантименталния футбол от предишния век.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР