Еднократният ръст от 20% спрямо сегашните 780 лв. е най-висок

...
Еднократният ръст от 20% спрямо сегашните 780 лв. е най-висок
Коментари Харесай

Минималната работна заплата скача рекордно до 933 лв. от догодина

Еднократният растеж от 20% по отношение на сегашните 780 лева е най-голям за последните години. За първи път се ползва на процедура механизмът за пресмятане на минималната заплата като 50% от междинната. Вдигането с над 150 лева ще значи и доста по-високи разноски за осигуровки на работодателите.
Минималната брутна работна заплата да стане 933 лева от началото на 2024 година вместо досегашните 780 лева - това предлага държавното управление в план, качен за публично разискване. Решението е предстоящо и идва от признатия по-рано тази година. Така от следващата година се планува минималната заплата да нарасне с близо 20% - най-високото еднократно покачване за последното десетилетие.

Промяната е внезапна и ще се отрази отрицателно главно на работодателите в дребните обитаеми места и в браншове с ниска добавена стойност. За работодателите с изключение на разхода за самата заплата нарастват и вноските за осигуровки.
Реклама
Наетите на минимална заплата в България сега са 442 хиляди души, или съвсем 20% от наетите, само че и доста самоосигуряващи се лица са на минимума. Така че засегнатите може и да са два пъти повече. Формулата зад нарастването

Съгласно измененията в Кодекса на труда, които депутатите утвърдиха през февруари, минималната заплата за всяка идната година следва да се дефинира от Министерския съвет до 1 септември като 50% от междинната брутна заплата за интервал, обхващащ втората половина на миналата година и първата на актуалната. На процедура в този момент държавното управление за първи път ползва формулата. След като през август националната статистика разгласява данните за интервала април - юни, стана ясна и сумата, на чиято база ще се дефинира минимумът, а точно 1865 лева Окончателното решение се взима от държавното управление и евентуално ще стане ясно при започване на октомври.

Формулата е замислена за да се сътвори предвидимост измежду бизнеса и работещите и е отражение на европейската инструкция за съответни минимални работни заплати в националното законодателство. Механизмът беше признат с запаси от синдикални и работодателски организации, съгласно които автоматизираното пресмятане изключва обществените сътрудници от дебата по тематиката.
Рекордният растеж Реклама
Предвижданото покачване на минималната работна заплата, което за първи път надвишава 150 лева, е най-рязкото еднократно такова най-малко за последните две десетилетия. Процентно по-големи покачвания е имало през 2012 година, както и в навечерието на международната рецесия от 2008 година, само че тогава става въпрос за доста по-малки номинални суми от по 40-50 лева На годишна база със също толкоз висок ритъм (20%) порасна минималната заплата при започване на 2023 година, само че това не се случи ненадейно, както в този момент, а поетапно посредством покачване от средата на 2022 година

Внушителното нарастване в този момент е разследване от, с която към този момент е обвързана. Ръстът на междинното заплащане в страната доближи рекордните 17.3% на годишна база през първото тримесечие и се забави до към 13% през второто. По последни данни на Национален статистически институт междинната брутна заплата приближава 1960 лева

Въпреки внезапното покачване България евентуално и следващата година ще остане с най-ниската минимална заплата в Европейски Съюз. В Румъния, която е предпоследна в класацията с 604 евро, тази година сумата е с над 200 евро по-висока от българската, демонстрират настоящите данни на Евростат. Какви са резултатите

Минималната почасова ставка ще доближи 5.58 лева при досегашните 4.72 лева при естествена дълготрайност на работното време 8 часа и 5-дневна работна седмица. Нетното месечно заплащане, което работещите на минимална заплата ще получават, се пресмята на 724 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР