Едночасов ефективен протест се провежда във Видинската областна болница. Причината

...
Едночасов ефективен протест се провежда във Видинската областна болница. Причината
Коментари Харесай

От Видин - медицинските сестри искат край на търговските болници и по две минимални заплати

Едночасов ефикасен митинг се организира във Видинската регионална болница. Причината – рецесията в здравния бранш с медицинските сестри, която към този момент ескалира по места. Специално във Видин заканата е всеки ден да има ефикасни митинги, като се планува митингите да стават по-дълги.
Не на акционерните сдружения, а главната заплата да бъде най-малко две минимални заплати. Време е България да ни обърне внимание, споделиха в един глас медицинските сестри. Масово сестрите обявиха, че работят на по две места, с цел да могат да устоят фамилиите си. " За да оцелеем, нямаме различен избор ", сподели една от сестрите, а друга уточни, че в доста случаи са принудени да напущат България, с цел да могат да живеят.
Вече има дефицит в болничното заведение, огромна част от личния състав са пенсионери и може би на тях се крепи болничното заведение. Тези хора обаче са изтощени, тъй като на тях им е мъчно да обгрижват други заболели, споделиха още сестрите пред Нова телевизия. И прибавиха – младежите не могат да си показват, че би трябвало да работят 24 часа, а ние го вършим, тъй като към този момент сме като роботи, работим до обратен тласък.
Припомняме, че през последните два дни словесните престрелки по отношение на медицинските сестри се изостриха. Здравният министър Кирил Ананиев упрекна омбудсмана Мая Манолова, че всява безпорядък в системата с говоренето си за медицинските сестри и че не може страната да дефинира заплатите на личния състав в лечебни заведения, които са търговски сдружения. Манолова обаче му отвърна в характерен жанр: " Обещахте 50 милиона лв. за повишение заплатите на медицинските експерти, тъй че от 1 юни т.г. да бъде реализирано стартово заплащане от 950 лв., както е регламентирано в груповия трудов контракт в бранш " Здравеопазване ". Като Ви пречат комерсиалните сдружения, за какво не променихте статута им до момента? Или пречат единствено от време на време, когато е комфортно, а пък в други случаи не пречат, дори оказват помощ. "
" Средствата, отпуснати с разпореждане на Министерски съвет от 10 април, както и средствата, планувани за нарастване на клиничните пътеки, ще доближат до медицинските експерти с юнските и юлските хонорари. Този запас предпочитано ще отиде за хонорари за личния състав на база осъществена активност, какъвто ангажимент фактически съм поел ", сподели Ананиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР