Едно от забележителните места в Мексико Сити е районът, в

...
Едно от забележителните места в Мексико Сити е районът, в
Коментари Харесай

Образът на Дева Мария се появява по чудо върху мантия

Едно от забележителните места в Мексико Сити е регионът, в който се издигат остарялата и модерната базилика на Дева Мария от Гуадалупе. Тази римокатолическа черква е народен храм на Мексико.

На това място най-добре си личат следствията от построяването на града върху пресушеното езеро. Старата базилика е мощно наклонена на една страна поради поглъщане, както доста други постройки в Мексико Сити.

Храмът е издигнат наоколо до хълма Tepeyac, тъй като се счита, че точно тук Дева Мария от Гуадалупе се появила на Свети Хуан Диего Куахтлатоацин.

ВИЖТЕ ХРАМА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Хуан Диего Куахтлатоацин, роден и живял в Мексико в края на 15-ти, началото на 16-ти век, е първият римокатолически локален светец от Северна и Южна Америка. Твърди се, че той е получил видението на Дева Мария през декември 1531 година

В базиликата Гуадалупе се съхранява тога, на която се появил облика на Дева Мария като доказателство за достоверността на виденията и нейните послания. Този плащ и преданието стават причина базиликата Гуадалупе да се трансформира в най-големия международен център за поклонение на католиците, посещаван от милиони гости годишно.

Хуан Диего не е бил нито богат, нито авторитетен човек. Дева Мария му се е явила в зори като Богородица и заповядала на Хуан Диего да изиска от епископа да издигне параклис в нейната чест, с цел да може да облекчи страданието на всички, които я приканват в потребност. Епископът изискал знак, който да потвърди, че това в действителност е небесно обръщение. Дева Мария заръчала на Хуан Диего да се изкачи на хълма и да набере от цветята, които порастват там.

По знамение, Хуан Диего намерил обилие от цветя, които ненадейно били разцъфтели по скалистия скат, където нормално растели единствено кактуси и трева. Използвайки мантията си като чувал, той се върнал при Богородица, а тя подредила цветята и му споделила да ги отнесе на епископа.

Като влиза при епископа по-късно същия ден, Хуан Диего разгърнал мантията си и цветята се разпилели на пода. В този момент епископът видял върху мантията отпечатъка на облика на Дева Мария.

От този момент стартират чудесата на Дева Мария от Гуадалупе, за които ще ни опишат в нов епизод от поредицата „ Без багаж “.

Гледайте новите епизоди на поредицата всяка неделя от 13 ч., по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук



Вижте още от пътешествията на „ Без багаж “:

Магическите растения на античните индианци

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Защо постройките в Мексико Сити потъват

Андалусия - най-веселата част от Испания

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР