Едно от всеки пет влечуги е застрашено от изчезване. Това

...
Едно от всеки пет влечуги е застрашено от изчезване. Това
Коментари Харесай

Едно от всеки пет влечуги е застрашено от изчезване

Едно от всеки пет влечуги е застрашено от изгубване.

Това демонстрира първата цялостна оценка на повече от 10 000 типа по света, представена от BBC.

Учените приканват за незабавни дейности за запазване на крокодилите и костенурките, които са в изключително тежко състояние.

Според тях, влечугите са подценявани от множеството природозащитници, защото се считат за по-малко харизматични от "косматите и пернатите " създания.

Досега 31 типа влечуги към този момент се водят за изчезнали.

Завършването на изследването, оповестено в списание Nature, е лишило повече от 15 години заради проблеми с финансирането.

Въпреки по-слабата си известност, студенокръвните гръбначни играят основна роля в салдото на природата, споделят учените.

„ Влечугите са потребни за хората, тъй като оказват помощ за контрола на разнообразни вредители, като инсекти и гризачи “, споделя проф. Блеър Хеджес от университета Темпъл във Филаделфия, Съединени американски щати.

Публикувайки детайлности за тежкото състояние на тези типове, учените се надяват да оказват помощ за закъснение на цялостното изгубване на редките влечуги, като морската костенурка карета и крокодила гавиал.

Изследователите показват вяра, че ограниченията, въведени за отбрана на редките птици и бозайници, ще оказват помощ и на доста от влечугите, с които споделят едни и същи местообитания.

Проучването открива, че 21% от всички типове влечуги на Земята са застрашени. Става въпрос за 1800 обособени типа, което е повече, в сравнение с при птиците, само че по-малко, в сравнение с при бозайниците и земноводните.

Повече от половината крокодили и съвсем две трети от костенурките са застрашени от изгубване.

Влечугите са застрашени по целия свят, само че изключително в Югоизточна Азия, Западна Африка, Северен Мадагаскар, Северните Анди и Карибите. Унищожаването на местообитанията от разширението на земеделските земи, урбанизацията и дърводобива са главните застрашаващи фактори.

Влечугите, обитаващи горите, са по-застрашени от тези в пустините и саваните. Изменението на климата е измежду главните закани за влечугите, изключително на ниско разположените острови.

Ако изгубим всички типове влечуги, застрашени от изгубване, 15.6 милиарда години филогенетично биоразнообразие (мярка за генетични вариации, основани на дървото на живота) ще бъдат изтрити от планетата, предизвестяват създателите на проучването.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР