Едно от предимствата на “Старлайнър пред кораба на СпейсЕкс “Крю

...
Едно от предимствата на “Старлайнър пред кораба на СпейсЕкс “Крю
Коментари Харесай

ПЪЛЕН УСПЕХ: Космическият кораб Старлайнър се завърна на Земята!

Едно от преимуществата на “Старлайнър ” пред кораба на СпейсЕкс “Крю Драгън ” е, че до момента в който последният се приводнява в океана, то корабът на Боинг каца на суша чрез три парашута и омекотяващи възглавници. Всички системи по време на навлизането в атмосферата, разгръщането на парашутите и надуването на възглавниците сработиха безупречно и “Старлайнър ” се приземи меко. 

Като цяло задачата на кораба бе извънредно сполучлива, за разлика от миналата през декември 2019 година, когато “Старлайнър ” не съумя да се скачи с МКС поради софтуерен бъг, довел до отклонения в работата на часовника. Сега нямаше неприятни изненади. Въпреки това породиха някои дребни проблеми. Например два от общо 12 мотора на служебния модул отхвърлиха при навлизането в орбита, което докара до включването на трети авариен мотор. Също по този начин имаше проблем с терморегулацията.

Но управлението на НАСА остава непоколебимо, че без значение от тези отклонения, “Старлайнър ” е подготвен за транспорт на астронавти и няма причина дебютната му пилотирана задача, планувана за края на 2022-ра, да не се реализира в период. 

“Поведението на кораба “Крю Драгън ” при дебютната му безпилотна задача и това на “Старлайнър ” бе сходно ”, съобщи програмният управител на комерсиалната пилотирана стратегия на НАСА Стийв Стич по време на следполетната конференция. “Хората не помнят, само че имаше провокации в интервала сред първата и втората демонстрационна задача на “Крю Драгън ”. Трябваше да се преправи напълно горивната система, както и парашутите. Не виждам потребност да се прави това със “Старлайнър ”. Научихме се и по какъв начин да се оправим с охлаждащата система ”. 

Към сегашния миг НАСА към момента не е обявила публично кои ще са първите астронавти, които ще полетят със “Старлайнър ”. Спрягат се имената на Бъч Уилмор, Майк Финк и Съни Уилиамс. Сред тях Финк, който преди е летял до МКС с съветски транспортен съд “Союз ”, чака с изключително огромен интерес какво ще е чувството със “Старлайнър ” и най-много до момента в който каца с този транспортен съд.

“Союз-ите нямат въздушни възглавници ”, споделя Финк.

НАСА е сключила контракт с Боинг за шест постоянни задачи на “Старлайнър ”, без да включваме идната демонстрационна пилотирана задача в края на годината. След като корабът бъде утвърден за постоянните транспорти, НАСА възнамерява “Крю Драгън ” и “Старлайнър ” да се редуват при изстрелванията на шестмесечните експедиции. Така СпейсЕкс и Боинг ще са виновни за един пилотиран полет годишно до МКС. И в случай че приемем, че ротацията на “Крю Драгън ” и “Старлайнър ” стартира през 2023 година, Боинг ще извърши своя контракт през 2028-ма, когато ще полети последната ракета “Атлас 5 ” със “Старлайнър ”. След това в случай че НАСА и Боинг желаят употребата на кораба да продължи, ще би трябвало да се откри друга ракета за него и евентуално това ще е “Вулкан ”. Напомням на читателите, че няма по какъв начин производството на “Атлас 5 ” да бъде удължено, защото тези ракети използват руски мотори “РД-180 ” на първата си степен и заради геополитическите фактори покупката им е прекъсната. 

“Не може да си позволим да държим всичките си яйца в една кошница. Трябва да разполагаме с авариен вид да летим, с изключение на “Крю Драгън ”, и това е несходствен вид – не използваме същата ракета и същата капсула. Така че в случай че се случи нещо неприятно с единия транспортен съд, ще продължим да имаме късмет да поддържаме непрекъснатото си наличие на Международната галактическа станция ”, безапелационен е астронавтът Финк. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР