Едно от предградията на китайския областен център Ханджоу позволява на

...
Едно от предградията на китайския областен център Ханджоу позволява на
Коментари Харесай

Призрачният Париж, който е далеч от Франция

Едно от предградията на китайския регионален център Ханджоу разрешава на жителите си да не се разхождат до Париж, с цел да видят Айфеловата кула.

Тиандученг (в превод: Град-небесна столица) е квартал, моделиран да наподобява на френската столица. Съдържа имитация на емблематичната железна кула, която обаче е с 1/3 от височината на същинската.

Китай строи първия "град-гора " (снимки)

В Китай ще търсят противозаконни постройки подземен с радари

Копирането не стопира до там. Предградието е снабдено с фонтани, наподобяващи тези в Париж, а архитектурата също имитира тази на Града на светлините.

Това е един от няколко сходни планове от края на предишното десетилетие, с които китайските управляващи са се пробвали да трансфорат избрани региони в привлекателни за новодомци.

China, Looking West, Shanghai, Thames Town, Harry Potter Statue #HarryPotter20 #JKRowling #HarryPotter First Book Published in June of 1997 pic.twitter.com/EZh2U3LilA
— Selman Caraballo (@artistselman1) June 27, 2017
Равносметката обаче демонстрира, че десетилетие по-късно кварталите седят съвсем празни, а доста от жителите им ги намират за неуместни.

"Малко е необичайно. Не ми харесва. Живея тук, тъй като е на ниска цена. Никой не счита, че (копието на Айфеловата кула) е готино. Не е същинската ", декларира Рейчъл Ни, жителка на квартала, потърсена от американската телевизия ABC.
 Предградието Тиандученг, издигнато да наподобява на Париж Предградието Тиандученг, издигнато да наподобява на Париж
Освен дребен Париж, наоколо до столицата Пекин китайските управляващи са вдигнали копие на дребен американски град, характерен за планинския щат Уайоминг. В него има скулптури на каубои и дребна черква.

Имотите там са се продавали добре поради близостта до Пекин, само че това е по-скоро изключение от множеството образци за "дупликатура ".

~ Amazing #AbandonedHouse ~
English-style ghost town of Thames Town, China pic.twitter.com/EBfFiLWbLo
— Gary Kent (@GaryKentTeam) July 2, 2017
Подобен квартал е "Темс Таун " в Шанхай, кръстен на р. Темза, преминаваща през Лондон. Той имитира точно английската столица и тюдорската архитектура в някои нейни региони. Стига се обаче и до бутафории като скулптури на Хари Потър и Уинстън Чърчил, копия на типичните червени телефонни кабини и пазачи в униформи, наподобяващи тези на английски служители на реда.

Кварталът съвсем няма поданици и се употребява най-вече като пейзаж за сватбени фотоси.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР