Едно от положителните неща на кризата е, че тя замрази

...
Едно от положителните неща на кризата е, че тя замрази
Коментари Харесай

Експерт: Икономическият ръст събуди инфлацията, ще стигне 6 %

Едно от позитивните неща на рецесията е, че тя замрази инфлацията. Ние някак свикнахме, че няма инфлация. Икономическият растеж разсъни „ този звяр”. Тази и идната година общата инфлация с струпване ще е към 6%.”. Това разгласи в предаването „ Лице в лице” някогашният обществен министър Иван Нейков.
По думите му тази инфлация ще изяде да вземем за пример нарастването на пенсиите с 5,7% от юли тази година. Друг проблем с парите за най-възрастните е огромната ножица сред старите и новоотпуснатите пенсии – за една и съща специалност разликата е стотици левово, сподели ще Нейков. Годишната актуализация с един и същи % отваря ножицата – 5% върху 1000 лева е един бонуса, различен е 5% на 200 лева, добави той.
Относно растежа на минималната заплата на 560 лева от януари 2019 година някогашният обществен министър разяснява, че по този начин ръководещите се пробват да върнат на пазара на труда хора от сивия бранш и тези, които не работят. Нейков напомни, че сме утвърдили спогодба 131 на Международната организация на труда и това значи, че ще би трябвало да се създаде механизъм за установяване размера на минималната заплата.
Според Иван Нейков ръководещите заслужават хвалба за това, че извършиха обещанието си за видим растеж на учителските заплати – с близо 20% за две години.
Той счита също, че новият механизъм за установяване на помощите за хората с увреждания е по-добър и по-справедлив. Предупреди, че първоначално ще има хора, останали без помощ, тъй като не са разбрали, че би трябвало да подадат нови заявки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР