Едно от основните неща, за да успеем, е да спазваме

...
Едно от основните неща, за да успеем, е да спазваме
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев пред ученици в Сандански: Не губете ентусиазма и идеалите си, можете да промените страната

„ Едно от главните неща, с цел да успеем, е да съблюдаваме разпоредбите. Докато не разберем, че би трябвало всички да съблюдаваме разпоредбите, няма по какъв начин да стигнем  до тази правдивост, която самите ние желаеме. “ Това сподели основният прокурор Иван Гешев по време на среща с възпитаници от 11-и и 12-и клас от Земеделската професионална гимназия в гр. Сандански. Срещата мина при висок интерес от бъдещите зрелостници, оповестиха от Асоциацията на прокурорите в България:

На срещата участваха Сийка Милева, представител на основния прокурор, районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки и заместител районният прокурор Елица Калпачка. 

„ Тук съм по самодейност на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България. Тя се споделя „ Правосъдие в бъдещето: магистрати и възпитаници приказват за право “. Колегите в цялата страна организират такива срещи. Това е значимо, тъй като вие сте бъдещето на страната и в случай че имате предпочитание, можете да измененията ненапълно страната, да живеете по-добре. Трябва да не губите вашата сила и възторг и да имате идеали “, обърна се към младежите основният прокурор. Той изясни, че смяна към по-добро може да се реализира, когато „ има общественост и единство “. 

На учениците бе прожектиран филм за специалността на прокурорите, а по-късно Иван Гешев им описа в резюме какви са функционалностите и пълномощията на  прокуратурата.

„ Голяма част от българите не знаят какво прави прокуратурата и си мислят, че се занимава с всичко – от раждаемостта до прираста на слънчогледа. Ние имаме много по-ограничен кръг от пълномощия “, изясни Гешев. Той обясни, че прокуратурата е единствено една част от правосъдната власт, а наказателното правораздаване е 10 % от всички каузи. В останалите 90 % прокурор не взе участие, добави основният прокурор. 

Иван Гешев изясни, че законодателството изостава и би трябвало „ да настигне “ публичните връзки, с цел да бъдат законите съответни на съвременността. 

Учениците интензивно задаваха въпроси и разговаряха свободно с основния прокурор. Иван Гешев посъветва младежите да събират информация и да вършат своя избор на база на това, което са събрали от разнообразни източници. „ Не оттова, където ви хареса, а от два разнообразни източника, които да сравните, да си извършите изводите. В обществените мрежи има един термин „ обществени балони “. Хората стоят в едни групи, където всички приказват едно и също, споделят едно и също и се усещат щастливи. Само че не е наложително тази група да приказва истината. Тя може да е манипулирана  за реализиране на избрани цели “, сподели основният прокурор.

Той подсети на учениците, че би трябвало да познават правата и отговорностите си, с цел да могат да се пазят и да съумеят в живота. 

Иван Гешев и Сийка Милева посетиха и столовата към Земеделска професионална гимназия в Сандански, с цел да опитат от храната, която се подготвя от лична продукция на учебното заведение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР