Едно от най-опасните неща при шофиране са огромните локви, с

...
Едно от най-опасните неща при шофиране са огромните локви, с
Коментари Харесай

Система, която предотвратява аквапланинг

Едно от най-опасните неща при шофиране са големите локви, с които сме привикнали от дълго време. Ако ги забележим и успеем да понижим скоростта е отлично, само че заплахата идва когато не успеем да забележим локвите, при което колата става неконтролируема.

Проучване демонстрира, че това предизвиква десетки хиляди произшествия годишно и точно за това Italdesign, Bosch и Easy Rain са се обединили в общ план, който сполучливо предотвратява аквапланинга. Както може да се види и във видеото показано от Easy Rain, при включена AIS (Aquaplaning Intelligent System) колата резервира траекторията си в завой и съвсем не помръдва от пътя.

Системата разчита на датчици, които засичат локвите на пътя и сега преди да влезете в тях, особено сложени дюзи пред гумите пръскат вода под налягане. Именно тя избутва водата от пътя и обезпечава нужното контактно леке на гумата с асфалта под нея. От компанията производител загатват, че системата може да бъде инсталирана на безусловно всевъзможни коли, без значение от мотора или размерите им. Сравнителен тест може да видите във видеото.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР