Едно от най-интересните неща за следващото поколение процесори Ryzen, които

...
Едно от най-интересните неща за следващото поколение процесори Ryzen, които
Коментари Харесай

AMD: PCIe 4.0 няма да стигне до по-старите и по-евтините дъна

Едно от най-интересните неща за идващото потомство процесори Ryzen, които ще дойдат идващия месец, е поддръжката към новия PCIe 4.0 стандарт. Двойният потенциал на трафика по отношение на предната версия, дружно с другите оптимизации, даде вяра за огромен механически скок в бъдеще.

Веднага обаче се появиха въпроси във връзка с съвместимостта със сегашните и бъдещите AM4 дънни платки. AMD, чрез пост в Reddit, даде уточнения по тематиката. В следствие другите медии получиха потвърждения от източниците си от сътрудниците на процесорния колос.

По принцип преходът сред 3-та и 4-та версия на PCIe не е прекомерно комплициран. Има избрана спецификацията за обозначението и свързването от процесора към слотовете за връзка. Ако при производството на PCIe 3 платка те са спазени, то по тези връзки ще могат да минават и сигнали от 4-то потомство. Проблемът обаче е, че някои дъна се оправят незадоволително добре с PCIe 3.0, което значи, че даже това горе да е на разположение, няма да има всеобщ триумф.
Какво значи това за елементарния консуматор?
Още преди оповестяването на Ryzen 3000 имаше спекулации за съвместимостта с по-стари платки като X470, X370 и даже с някои по-евтини чипсет вариации. Хората с по-скъпи дъна чакаха, че ще могат да се насладят на новостите. Дори се появи информация за BIOS поддръжка на стандарта в някои GIGABYTE дъна. От AMD обаче разрушиха фантазиите ни.

Единствените дъна, които ще поддържат PCIe 4.0 в бъдеще, ще са тези с чипсет от 5-та серия, което сега е единствено X570. Очаква се B550 да се появи в тима по-късно през тази година.

„ Дъната преди X570 няма да поддържат потомство 4 на PCIe. Няма гаранция, че по-старите платки могат задоволително добре да се оправят с условията. Не можем да имаме комбинация от „ да, не, може би “ на пазара за по-стари дъна. Потенциалът за комплициране е прекомерно огромен. Когато BIOS-ите за трето потомство Ryzen излязат (AGESA 1000+), всяко дъно от 4-то потомство ще е отвън уравнението. Искаше ни се да има противоположна съгласуемост, само че рискът е прекомерно огромен “, сподели Робърт Халок, продуктов управител в AMD.

Новите процесори на Ryzen евентуално ще работят без проблем на X470 и X370, след ъпдейт на BIOS, само че те ще употребяват режима на връзка посредством PCIe 3.0. За хората, които са вложили огромни суми във висок клас дъна, това си е удар. Не би трябвало обаче да е болежка за умиране, защото най-малко за 2019 не се чака да забележим кой знае какви устройства да вървят на PCIe 4.0. Очакваме да забележим NAVI GPU от AMD. Има и няколко разновидността за по-нови SSD-та, само че те няма да са с PCIe Gen 4 контролери. От равнище на прототиви до обикновено произовдство ще се премине през 2020-та.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР