Едно от най-големите предизвикателства за пазара на труда в страна

...
Едно от най-големите предизвикателства за пазара на труда в страна
Коментари Харесай

Едно от най-големите предизвикателства за пазара на труда са младите хора, каза Иванка Шалапатова

Едно от най-големите провокации за пазара на труда в страна ни са младежите, защото огромна част от тях нито учат нито работят, сподели през днешния ден във Варна министърът на труда и обществената политика в оставка Иванка Шалапатова. Тя посочи, че професионално неактивните хора у нас са близо един милион. По думите ѝ даже от тази цифра да бъдат извадени младите майки и тези, които се грижат за възрастни или за близки с увреждания, цифрата отново остава висока. 

Коментарът на министъра в оставка бе изработен през днешния ден пред участниците в конференцията „ Време е за Update “, чийто хазаин е Икономическият университет във Варна. Форумът е финален за едноименната национална акция, част от Европейската година на уменията. Той бе проведен по стратегия „ Развитие на човешките запаси “ в партньорство с Областната администрация в крайморския град и Икономическия университет.

Съвсем неотдавна Европейската комисия разпознава 46 района в Европейски Съюз, които изостават и имат потребност от привличане на гении, добави Шалапатова. Тя напомни, че пет от тези региони са у нас. В тях броят на популацията в работоспособна възраст понижава, също така липсват и фрагменти с задоволително високо обучение, изясни министърът в оставка и акцентира, че там младежите могат да намерят развиване и да осъществят гения и уменията си.

Заедно с министерствата на образованието и на нововъведенията и растежа разработихме взаимна стратегия за внедряване на нововъведения в пет области, добави още Шалапатова. По думите ѝ задачата е да бъде оказана поддръжка за основаване в страната ни на устойчива и приобщаваща екосистема за нововъведения и предприемачество, с добра интернационална съгласуваност. Освен това ще се работи интензивно и за създаване на съвременна обществена система и превъзмогване на демографските провокации. Въвеждането на нововъведения и развиване на стопанска система с висока добавена стойност е методът да се откъснем от клишето за евтина работна ръка, разяснява министърът в оставка. Пред участниците в конференцията тя описа още, че Агенцията по заетостта организира анкети измежду работодателите кои умения са значими за сполучливо кариерно развиване. По думите ѝ на челни позиции фирмите слагат персоналната и професионална честност, самоконтрола и дисциплината, информационните умения и опциите за работа в екип. Работодателите желаят още чиновниците им да имат сериозно мислене, да умеят да проучват данни, като разпознават подправените вести и информации, да демонстрират креативност и съобразителност.

Министърът в оставка прикани студентите да извърнат внимание на опциите, които им предлага обществената стопанска система. Тя е близка до ентусиазма на младежите да бъдат потребни, като дава опция на предприемаческите им благоприятни условия, аргументира се Шалапатова. По думите ѝ има доста средства, които могат да бъдат вложени в развиването на обществената и солидарна стопанска система, като това също е добър вид освен да се подтикват услугите и продуктите на и за хора в неравностойно състояние, само че и за оправянето с безработицата и бедността.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР