Едно от най-големите предизивкателства, пред които е изправен българският пазар

...
Едно от най-големите предизивкателства, пред които е изправен българският пазар
Коментари Харесай

Заетостта сред високообразованите у нас е сред най-високите в ЕС


Едно от най-големите предизивкателства, пред които е изправен българският пазар на труда, е високата степен на неговата нееднаквост, това демонстрира във финалния отчет по партньорски план на българската Агенция по заетостта, Европейската комисия и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Данните демонстрират, че заетостта при високообразованите българи през 2019 година в групата на 15-64-годишните е 89%, оповестява Българска телеграфна агенция.

При нискообразованите българи се следи наклонност единствено 38 % от тях да работят.

Аналогично, както заетостта, по този начин и нивото на заплатите са доста по-високи в стопански по-богатите региони, в сравнение с в бедните и отдалечените елементи на страната, а данните за трудовата претовареност варират доста при етническите групи.

Например, трудовата претовареност на мъже от ромски генезис в трудоспособна възраст е 51 %, съпоставена с 65 % при мъжете от турски генезис и 76 % за етническите българи.

При дамите разликите са даже по-големи: в претовареност, респективно, 31 %, 48 % и 71 % за дами от етнически ромски, турски и български генезис, сочи още отчета.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР