Едно от ключовите събития за пост-пандемичното възстановяване на света, беше

...
Едно от ключовите събития за пост-пандемичното възстановяване на света, беше
Коментари Харесай

Китай - примерът за успешно икономическо отваряне

Едно от основните събития за пост-пандемичното възобновяване на света, беше отварянето на Китай при започване на тази година. То послужи за мотор на международния стопански напредък и възобновяване след Ковид. Но китайската традиция в отварянето е доста по-стара и не се лимитира единствено до това. През 1978 Китай стартира политиката на промени и отваряне, както и основаването на " социализма с китайски характерности ". Тази политика е към момента факт и днешното китайско управление се придържа ревниво към концепцията за отваряне и промени.

Благодарение точно на тези промени, Китайската национална република съумява да изкорени бедността на своя територия, както и да стартира курса по установяването на едно по-справедливо и проспериращо общество. В рамките на тези политики и единствено за 45 години Китай реализира невероятни триумфи. От едвам 1,8 % от международната стопанска система през 1978, той е 18,5 % от международната стопанска система през 2022 година. А Брутният вътрешен продукт на глава от популацията се е нараснало от 155 $ през 70-те години, на над 12,500 $ в днешно време.

В класацията на " Форбс " за 500-те най-големи компании в света, през 2020 Китай е отличник с цели 124 компании в листата. А самодейността " Един пояс, Един път " потвърждава, че китайското отваряне не е едностранно - единствено за западни вложения в Китай, само че е многостранно, тъй като китайската страна и бизнеси са вложили стотици милиарди в страните, които са част от тази самодейност.

Неотдавна Си Дзинпин акцентира, че би трябвало да се положат старания за образуването на нови системи за една отворена стопанска система с високи стандарти, както и че отварянето на страната би трябвало да е самодейно от страна на управляващите.

Според китайския водач, би трябвало да се отворят да вземем за пример институциите, а също и да се задълбочат промените в основни области като световния продан и съдействие, вложенията, търговията, финансите и нововъведенията. Това включва също и разширение на достъпа до пазари, както и усъвършенстване на бизнес средата.

Според редица специалисти, изказванията на Си Дзинпин са отпратили мощен сигнал към бизнеса, както в Китай, по този начин и в чужбина. Тези изказвания дават подтик за увеличение на интернационалния продан и съдействие, както и за отменяне на едностранната политика и протекционизма, който виждаме в някои западни страни.

Това блестящо контрастира с политиките на " понижаване на риска ", " обособяване ", " въздържане " и разтрошаване на логистичните вериги, които се организират от някои ястреби на Запад. Обратното, Китай демонстрира, че вратата му е отворена за съдействие. И е очевидно, че мнозина на Запад, изключително в бизнес средите, избират китайския метод и търсят повече съдействие с Китай и китайските бизнеси.

Друг ослепителен образец за по-голямото интернационално съдействие, продан и отварянето на Китай, е фактът, че страната беше посетена в последно време от ръководителите на някои крупни западни корпорации, измежду които Илън Мъск, Бил Гейтс и Тим Кук. Видимо е, че за западните бизнес среди, отварянето на Китай е добре пристигнало и не се преглежда като опасност, а като комфортна опция.

Днес главният локомотим на глобализма, въпреки и не на едностранчивия неолиберален глобализъм, а на различният и обективен глобализъм, е Китай. В дъното на китайската политика седят концепциите за многостранната дипломация, икономическата глобализация и взаимосвързаност, свободната търговия и опълчването на протекционизма и политизацията на стопанската система.

Неотдавна някои западни медии обаче, започнаха да хвърлят изказвания, че " непознатият капитал напуща Китай ", както и че Пекин " удря по задграничните бизнеси " в границите на някаква мнима анти-шпионска акция. Практиката обаче, демонстрира, че не китайската стопанска система е тази, която ще се провали, а нападателната изразителност на някои безотговорни интернационалните артисти.

Оказва се обаче, че бизнесите, които биха се изтеглили от Китай са доста малко, най-често това се случва под напън на непознати държавни управления, а мястото им търсят да заемат незабавно други задгранични бизнеси. Показателно в това отношение е изследване от октомври месец, съгласно което над 80 % от задграничните бизнеси, които са вложили в Китай, са удовлетворени от бизнес развиването си в страната, в това число и през тази година.

Стабилното икономическо възобновяване на Китай, както и самодейните политики на отваряне и промяна са засилили доверието на задграничния бизнес. Нещо повече, както и по-рано казахме, Китай поредно предизвиква едно изцяло и висококачествено отваряне към целия свят. Китайски държавни представители неведнъж са казвали, че вратите на Китай няма да се затварят, само че в противен случай, ще се отварят още по-широко.

Шестото Международно ревю за импорт в Китай, което е най-голямото в света сходно събитие, се организира наскоро, като на него се събраха 3400 разнообразни бизнеса. Ако тези бизнеси нямаха доверие в Китай или се притесняваха от политиките му, щяха ли да участват на ревюто? Видимо е, че ползата към големия китайски пазар се ускорява.

Като най-голямата комерсиална страна в света, Китай е възприел политиката на отваряне, на развиване на своя свръх-голям потребителски пазар, както и на инжектирането на доверие и сигурност в световната стопанска система. Страната е пожеланият бизнес сътрудник в съвсем целия свят и това не е инцидентно.

Китайските политики на отваряне, както тази година след Ковид, по този начин и в по-широк проект от 1978 насам, са това, което вдъхна подтик на международното икономическо развиване. За страдание, някои страни единствено приказват за глобализация (в една тяхна си, изкривена и неоколониална версия), само че на процедура следват протекционистки политики и водят митнически войни, което притоворечи на духа на съвремието.

Политиката на тези страни е да смазват всяка конкуренция с всички вероятни средства и да играят игри с нулева сума, смятайки, че в интернационалната политика и търговия, може да има единствено един победител. За благополучие Китай не следва сходен курс и продължава своята различна политика на отваряне и икономическо съдействие, с помощта на която се развива освен самият той, само че многочислените му сътрудници по целия свят.

Впрочем, същите тези политици и страни, които показват подозрения за отварянето на Китай и китайската стопанска система, и които желаят " понижаване на риска ", са тези, които лобираха против китайски компании като Huawei и освен. При това напълно в духа на протекционизма от 19 век.

Но наподобява напъните им да спрат Китай или по-широкото икономическо съдействие в Евразия и освен, не се увенчават с триумф, защото китайско-европейската търговия да вземем за пример, единствено пораства. И с помощта на своето отваряне, през днешния ден Китайската национална република е страната с над 1 милиард интернет консуматори, която изведе 800 милиона души от бедността, и която съумя да свърже в една комерсиална и инфраструктурно-транспортна мрежа десетки страни в Азия, Африка, Европа и Тихоокеанския район.

Ето и още малко обстоятелства за триумфите на китайската политика на отваряне. Според Стивън Барнет, представител на Международния валутен фонд за Китай, китайската стопанска система е доста над междинното за цялото човечество и приносът й към световната стопанска система може да бъде съвсем една трета до края на 2024 година.

По време на Тиендзинския конгрес, тази година, Барнет съобщи, че Китай е съумял да поддържа икономическия си напредък, макар глобаните трендове. Според МВФ, световният стопански напредък ще бъде 3 % през 2023, като от тях 0,9 % ще са приносът на Китай. Или другояче казано, фактически Китай способства с една трета за световния стопански напредък.

През първите три тримесечия Брутният вътрешен продукт на Китай е повишен с 5,2 %, а излезлите данни за промишлеността, бранша на услугите и капиталовия бранш, са доста обещаващи и позитивни за китайската стопанска система. Отново Барнет от МВФ разкри, че потреблението на китайското население се е нараснала с цели 14,7 % по отношение на 2019 година (преди пандемията). През първите три тримесечия, продажбите на консуматорски артикули са достигнали 34,21 трилиона юана, или 4,68 трилиона $. Впечатляващи числа, които демонстрират, че китайският напредък и пазар, освен, че не западат, само че и се развиват доста позитивно, с помощта на отварянето и промените.

Самият Барнет, евентуално говорейки с гласа на институцията, която съставлява, прикани за по-близки връзки в бизнеса и търговията, както и съдействие, с цел да се основат движещи сили за световния стопански напредък. С други думи, даже западните финансови институции регистрират положително отварянето на Китай и приканват за повече съдействие със страната.

Изглежда, че отварянето на Китай и промените в страната ще продължат, а с това лъч на вяра ще свети за цялата международна стопанска система, чийто вероятности другояче не наподобяват изключително положителни. Редица развити стопански системи са в криза към този момент и точно съдействието с един по-отворен и реформиран Китай е това, което може да ревитализира стопанските системи им. Същото важи и за България, която сигурно има какво да завоюва от задълбочаване на съдействието с Китай, още повече, че страната ни може да се възползва доста по-лесно от това, в този момент, когато самата КНР води целенасочена политика на отваряне.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР