Едно от изследванията на Световната здравна организация (СЗО) предизвика объркване

...
Едно от изследванията на Световната здравна организация (СЗО) предизвика объркване
Коментари Харесай

Колко смъртоносен е коронавирусът?

Едно от проучванията на Световната здравна организация (СЗО) провокира комплициране - смъртността измежду инфектираните с е доста по-ниска, в сравнение с се предполагаше? Това е подвеждане, написа немското издание Der Spiegel. 
Повод за полемиката станаха първите резултати от проучването на авторитетния епидемиолог Джон Йоанидис от Станфордския университет, оповестено на уеб страницата на бюлетина на Световната здравна организация - научно списание, издавано от СЗО.
 Отрицателен е и вторият тест на Румен Радев Отрицателен е и вторият тест на Румен Радев
Отрицателен е резултатът от теста за ковид на президента Румен Радев, изработен след завръщането на българската делегация от...
Йоанидис е анализирал 61 проучвания от целия свят, а по този начин също и данни на страните за смъртността от Covid-19. Според неговия разбор, коефициентът на леталност при заразяване от всички проучени проучвания е към 0,23%. Това значи, че приблизително от 10 хиляди, инфектирани с са умирали 23. 
Установената леталност при заразяване е по-ниска от оценките, които бяха направени по-рано в хода на пандемията, е изводът на Йоанидис. Така, съгласно първите данни от Китай смъртността при заразяване се е оценявала на 3,4%. В момента математическите модели изхождат от 1%, написа още в публикацията.
В тази връзка някои медии използваха коефициента на смъртност, посочен от Института " Роберт Кох " (RKI), който, съгласно неотдавнашен отчет е към 2,7%, т.е. повече от 10 пъти от индикатора на Йоанидис. Но данните противоречат на формалната статистика на RKI единствено на пръв взор. За да се пресметна смъртоносният капацитет на болестта би трябвало да се отчетат два параметъра. Коефициентът на леталността при заразяване, съкратено IFR, той пресмята делът на умрелите от броя на всички инфектирани. Този индикатор е бил изучен в ново проучване. Коефициентът на смъртността вследствие на заболяването кратко CFR, който демонстрира делът на умрелите от броя на всички - и тази дума има решаващо значение  - известни случаи на заразяване. На този индикатор се базира RKI в своя всекидневен доклад. 
Тъй като при заразяването с може да протече без признаци и не във всички страни се организира всеобщо тестване, доста от случаите остават нерегистрирани. Затова смъртността вследствие на заболяването, според нейното определение, е по-висока от смъртността при заразяване, разяснява Der Spiegel.
В момента е мъчно да се каже какъв брой случаи остават нерегистрирани. По данни на СЗО в света може да има 20 пъти повече инфектирани, спрямо доказаните случаи. Но тук става въпрос за груба оценка.
 Ваксината за COVID-19 е неефективна при хора с имунодефицит, твърди съветски имунолог Ваксината за COVID-19 е неефективна при хора с имунодефицит, твърди съветски имунолог
Ваксинирането против COVID-19 ще бъде неефективно при хора с имунодефицит, сподели доктор Анатолий Алтщайн, доктор по вирусология, в изявление за...
Най-големият късмет през днешния ден да се дефинира броя на неизявени инфектирани дават проучванията за антитела. Но оповестените досега проучвания за антитела постоянно се основават на невисок брой болести. Това се наблюдава и в така наречен Хайнсбергско проучване, което е регистрирано в новия метаанализ и в което коефициентът на смъртността при заразяване е към 0,37%.
В своя метаанализ Йоанидис е отчел изследвания с над 500 проби, от които не всички са били репрезантативни за цялото население. Излиза, че неговата работа не е напълно " чиста " в теоретичен смисъл? 
Целта на Йоанидис не е била определянето на коефициента на смъртността при заразяване, годен за целия свят. Той зависи от доста фактори. Йоанидис акцентира до какъв брой варира смъртността според от това дали се заразяват възрастни хора, какъв брой високо е качеството на здравното обслужване и делът на популацията с съпътстващи болести. 
Така леталността при заразяване в проучените от него проучвания се колебае сред 0% и 1,63%, разяснява още Der Spiegel.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР