Едно момиче се дипломира като военен пилот първа във випуска

...
Едно момиче се дипломира като военен пилот първа във випуска
Коментари Харесай

От любов към летенето: Запознайте се с първата жена, първенец на ВВВУ „Георги Бенковски“

Едно момиче се дипломира като боен водач първа във випуска си. За пръв път в най-новата история на Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ отличник на випуска е жена.

Тя сънува самолети . Мечтаеше да бъде водач на изтребител. И съумя да сбъдне своята фантазия. bTV я открива там, където поникват крилете. Тя се споделя Йоанна Данева – единствената жена, която е боен водач от последния випуск курсанти във Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия.

Има опция те да ръководят изтребителите напролет на идната година

„ Самата специалност на водач, с изключение на дълг, има и своята сантиментална позиция - всичките гледки, които се откриват пред теб и самия смисъл, който дава тази специалност. Чувствам се горда, веселя се, че напъните, които съм положила в тези 4 години дават своя резултат и са оценени от хората към мен “, споделя лейтенант инж. Йоанна Данева.

Разговаряме естествено за авиация и за самолети. „ Пилатус PC9М - това е образователният аероплан, на който се образоваме тук в базата, на този аероплан протече и първият ми стаж . Този аероплан даде началото на летателната ми кариера и желая да остана да послужвам тук в 12-та авиационна база и да стана инструктор на същия този аероплан “, обяьснява Йоанна Данева.

Изживяването продължава общо час

На „ Пилатус “ тя лети за първи път сама. „ Чувството беше неописуемо, мина като момент, чувството е ужасно, такава страст не знам с какво да я сравня. Във въздуха ние се активизираме, тъй като при всяка една обстановка ние би трябвало да реагираме съответно и бързо и сме оптимално бързо. Ако имаме някакви проблеми ние ги оставяме тук на земята. И във въздуха се радваме оптимално “, разяснява Йоанна Данева.

Няма по какъв начин да не помни своя първи полет. „ Минахме огромна част от територията на България, гледката беше неописуема и този полет беше много мотивиращ. Има сложни полети, само че тъкмо тези полети те построяват като водач, тъй като ти се мобилизираш и би трябвало да вземеш оптимално бързо вярното и отговорно решение “, споделя водачът, приключил с отличие.

Тя е последното потомство български водачи, които се образоват от страната, през днешния ден искащите би трябвало да имат към 80 хиляди евро

Любовта към небето и самолетите пламва в детството. Един спомен от незабравимо авиошоу. „ Това е една моя детска фантазия, зародила се на една Коледа. В базите има традиция за дребните деца, има Дядо Коледа, слиза от самолета и дава дарове. Това остави доста трайна диря в мен и се оказа една моя мета. Тя като че ли беше на пауза дълго време поради всеобщите разбирания че жена няма място в армията или че жена не може да бъде водач. Но в последна сметка взех решение да пожертвам “, споделя още младата жена.

Рискува и печели. Приятели, кариера в армията и доста отговорности. Момичето е знаменосец и първенец в своя випуск. Един от най-ценните препоръки получават от инструкторите от 12-та авиобаза.

Вижте цалата история на Йоанна Данева във видеото.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР