Едно момче на 8 години и половина прекарва лятото си

...
Едно момче на 8 години и половина прекарва лятото си
Коментари Харесай

Търсят се 8750 евро, за да стане Никола от инвалидната колич...

Едно момче на 8 години и половина прекарва лятото си в леглото с два гипсирани крайници. Необходими са 8750 евро за рехабилитация след тежка интервенция, с цел да може Никола да стане и да се движи с бастун или патерица. Толкова ще коства раздвижването му, което би трябвало да бъде извръшено в Полша от 3 октомври до 27 ноември, откакто следващата интервенция в Турция е предходна сполучливо.

Тази е към този момент единайсета за момчето от „ Коматево “.

Разказахме ви за него още през 2016 година, когато майка му Саша продаваше в интерент омалелите му дрешки, с цел да може да му купи нови и да заплаща за рехабилитация.

Ники е роден с детска церебрална парализа. Когато схванала, че е бременна, майка му била още малолетна. Срещнала таткото на сина си в Гърция, до момента в който била при майка си. Там младата жена приключила учебно заведение и двамата с колегата й се върнали у нас. Мъжът скоро тръгнал отново за чужбина - да завоюва пари, които ще трябват за развъждането на детето. Когато Никола се родил, бащата към момента бил зад граница. Дошъл си, когато бил към този момент на 5 месеца. Щом разбрал диагнозата, си тръгнал от Саша и сина им. Двамата нямат и подписан цивилен брак. Тъй като таткото не го е имало при раждането, бебето не било и припознато.

Оттогава Саша води за сина си борба, в която оказват помощ положителни хора и съседите й от кв. „ Коматево “. Именно съкварталците организаха преди 5 години благотворителен концерт с присъединяване на бг звезди и хлапетата от локалните учебни заведения и градини, с цел да съберат 5550 евро за следващата интервенция на Ники в Полша.

Последната преди две седмици в Истанбул пък се наложила, тъй като с израстването крачетата на момчето са се изкривили доста. Това предизвиква ежедневна болежка и компликации при рехабилитацията. Освен това поради конвулсия на дясната ръка и вдървеност в нея се е получило и деформиране на гръбнака, което пък изискало слагане на ботокс в ръката.

След интервенцията Ники към този момент е вкъщи. Предстои сред 25 и 30 юли лекуващият му доктор от Турция да пристигна, с цел да го прегледа и да му смъкна гипса – по този начин ще се избегнат усложненията към ново пътешестване до южната ни съседка.

След рехабибитация през есента прогнозите са, че момчето ще може да се отдели от инвалидната количка – да употребява като преди профилирана триколка, да върви с непозната помощ, с патерици или с бастун. Голямата дребна победа след единайсетата интервенция е, че за първи път момчето може да подвига дясната си ръка и да разтваря пръсти. Саша и майка й, която още работи в Гърция, с цел да оказва помощ финансово за лекуване, плакали пред екрана на телефона, когато видели това. А ми споделяха, че надали ще може да се движи, и няма да може да чува и да приказва, връща лентата майката.

Годините борба детето да се усъвършенства са свързани и с поредност благотворителни акции на Ники, тъй като разноските за скъпото лекуване не са по силите на Саша. Двамата живеят с парите, които тя получава като персонален помощник на сина си. Заради грижите за него не може да работи. Но прави произведения с техниката декупаж и ги продава по Коледа и онлайн.

Никола е второкласник в кварталното ОУ „ Захари Стоянов “, където откакто въпросът бил подложен в предаването на Мартин Карбовски, сложили рампа за инвалидни колички. Саша обаче върви да храни момчето в огромното междучасие. Викат я и да го води до тоалетна. С Ники работи ресурсен преподавател, а вкъщи идва в допълнение учител, както и физиотерапевт. Има известни компликации и с математиката, и с българския език, само че в последно време се увлича по литературата. От книжките от поредицата „ Аз съм българче “ самичък научил стихотворението „ Обесването на Васил Левски “. Преди първата благотворителна акция за Ники, която отприщи вълна на съпричастност, единствен негов другар бе котката от електронна игра на таблета, защото момчето нямаше играчки.

Който желае до помогне на Ники и майка му в борбата той да живее пълноценно, може да го стори на дарителска сметка в Уни заем Булбанк:

IBAN: BG22UNCR70001522564636

Титуляр: Никола Сашев Димитров

PayPal:

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР