Едно изречение, казано в един точно определен момент, е било

...
Едно изречение, казано в един точно определен момент, е било
Коментари Харесай

СССР издъхна, без да пролее ни капка кръв, ни капка водка

Едно изречение, казано в един тъкмо избран миг, е било задоволително да докара до разпада на Съветския съюз преди 30 години в парка на Беловежката гора в Беларус. След като десетте думи са изречени, най-могъщата до този миг комунистическа империя рухва като къща от карти - за един ден и без да бъде пролята и капка кръв. На 8 декември 1991 година са подписани Беловежките съглашения, с които де факто и де юре Съюз на съветските социалистически републики престава да съществува.

Фаталното изречение е казано от Генадий Бурбулис - глава на съветското държавно управление. Докато членовете на трите делегации се разхождат по алеите в парка, синът на рускиня и литовец декларира: „ Съюз на съветските социалистически републики като геополитическа действителност и индивид на интернационалното право би трябвало да приключи съществуването си”.



„ Бях покъртен, като чух това, и в това време осъзнах, че това е една прелестна дефиниция за един предстоящ договор”, споделя 30 години по-късно тогавашният беларуски водач Станислав Щушкевич. Той е уверен, че думите на Бурбулис са послужили като детонатор, който насочва договарянията в Беловежката гора точно към разпада на Съветския съюз.

В фамозния ловджийски парк, учреден от Първия ловджия на райха Херман Гьоринг за там да се развъждат праисторически диви зверове, на 7 декември 1991-ва се събират трима водачи на съюзни републики. Това са Борис Елцин от Руската федерация, Станислав Шушкевич от Беларус и Леонид Кравчук от Украйна. С тримата огромни са и главите на техните кабинети - Вячеслав Кебич от Беларус, Генадий Бурбулис от Русия и Виталий Фокин от Украйна.



Никой от тези мъже не отива в прелестния ловджийски парк, с цел да подписва смъртната присъда на Съюз на съветските социалистически републики. Така най-малко настояват Кравчук и Шушкевич. Около срещата има доста митове, повтаряни неведнъж през годините.

Лидерът на съветската Либерално-демократична партия Владимир Жириновски неведнъж е заявявал, че срещата се е изродила в разгулен запой с съветска баня, на който „ алкохоликът” Елцин подписал документа, обявил края на „ Империята на злото”. Елцин не е сред живите да опише, само че другите двама водачи отхвърлят изрично да е имало нещо сходно.

„ Не сме и мислили да подписваме контракт, който да разгласи края на Съветския съюз. Аз поканих Елцин, с цел да приказваме за доставките на петрол и газ в Беларус. Дори за секунда не ми е хрумвало, че ще решаваме огромен геополитически въпрос – хората щяха да замръзнат без газ тази зима”, описа тези дни Станислав Шушкевич. Леонид Кравчук също отхвърля да е знаел, че ще се стигне до съдбоносните Беловежки договорености.

Двете делегации обаче сочат съветската страна като основател на подписването на контракта. Единствено Елцин и неговият кръг са били наясно, че би трябвало да се стигне до контракт, който да разгласи и да закове разпускането на Съветския съюз. Това споделят в този момент Шушкевич и Кравчук.

Същата година на 17 март има всесъюзен референдум, на който 77% от популацията гласоподава за запазването на съюза. Не гласоподават единствено трите прибалтийски републики, Грузия, Армения и Молдавия. На 6 септември е приет „ изходът” на Литва, Латвия и Естония от Съюз на съветските социалистически републики. А на 14 ноември седем от останалите 12 републики афишират желанието си да основат новото обединяване Съюз на самостоятелните страни.



На 1 декември Украйна гласоподава с референдум за самостоятелност. Борис Елцин незабавно декларира, че е подготвен да работи с една самостоятелна Украйна. На 6 декември се среща с Михаил Горбачов и му споделя в очите, че без Украйна бъдещият нов съюз няма никакъв смисъл. Обещава да рапортува на Горбачов защо ще се приказва в Беловежката гора. Горбачов подозира, че тримата водачи нещо готвят там, и упорства Елцин да му рапортува за диалозите.

На срещата би трябвало да участва още един значим републикански водач - Нурсултан Назърбаев от Казахстан. Не идва, тъй като, както излиза наяве след години, Горбачов го разубеждава. Според Шушкевич Горби му споделил: „ Не върви там - те се занимават с нещо съществено и ще те подведат в неверна посока”. „ Като остроумен източен водач, само че не и като умен, той въобще не се появи”, споделя Шушкевич. Всички слушали, по какъв начин Елцин му позвънил и го молил: „ Нурсултан, идвай тук - чакаме те. Важни неща ще решаваме!” „ Ей в този момент ще презаредим самолета и идваме”, заречен казахстанецът, само че по този начин и не пристигнал.

Тези дни някогашният беларуски водач даде няколко изявленията, където описа за срещата в ловната резиденция. Името <210> е „ Вискули” и преди този момент е била благосъстоятелност на Политбюро на Съюз на съветските социалистически републики. „ Поканих Елцин там, тъй като знаех, че няма да откаже да прекара няколко дни в резиденцията. Той обичаше това място. Щях да го апелирам за газ и нефт”, напомня си Шушкевич.

Докато се разхождали по алеите и говорили за зубри и елени, Генадий Бурбулис декларира ни вклин, ни в ръкав популярната фраза, която срути „ Нерушимия съюз”. Настанала гробовна тишина. „ Всички осъзнахме какъв брой ужасно и значимо нещо сподели той”, споделя Шушкевич. С държавните водачи са и главите на съответните държавни управления. Взема се решение трите страни да реализират сделка и да разгласят, че напущат Съюз на съветските социалистически републики. А щом те го създадат, Съветският съюз на процедура към този момент не съществува.

В резиденцията няма условия за водене на договаряния, няма и информационна техника за такова събитие. Намерена е огромна бяла маса от кухнята, която е сложена в трапезарията и на нея е подписан договорът.

„ Като физик бях наясно, че посвещавам на огромна заплаха беларуския народ, в случай че в ръцете му останат нуклеарни оръжия. Подписах без никакво съмнение, че предаваме атомните бойни глави на наша територия на Русия. Горд съм, че без да пролеем и капка кръв, унищожихме Съветския съюз”, спомня си Шушкевич. Украйна също подписва контракт, съгласно който се разделя с нуклеарните си оръжия против непромяна на границите <210>. С Беловежките договорености трите страни афишират, че излизат от Договора за образуването на Съветския съюз от 1922 година.

Преамбюлът на контракта стартира с формулировката на Генадий Бурбулис: „ Съюз на съветските социалистически републики като геополитическа действителност и индивид на интернационалното право приключва съществуването си”. „ Когато го прочетохме на глас, настана гробовна тишина и, сигурен съм, всички настръхнаха пред тези думи - всички бяхме израснали с концепцията, че Съюз на съветските социалистически републики е безконечен и нерушим”, ще опише по-късно участникът в съветската делегация Сергей Шахрай.

Прессекретарят на Михаил Горбачов - Андрей Грачов, ще изясни рухването на Съюз на съветските социалистически републики в едно изречение: „ Това не бе някакво непринудено обединяване, а самобитно продължение на Руската империя с изостанала, архаична и неконкурентна стопанска система. Беше обречено”.
Свързани вести Американски министър обърка Русия със Съюз на съветските социалистически републики Съединени американски щати ще се разпадне като Съюз на съветските социалистически републики, вещае съветски политик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР