Едно е да жертваш част от независимостта си, за да

...
Едно е да жертваш част от независимостта си, за да
Коментари Харесай

Кристин Димитрова: Трябва повече независимост в мисленето

" Едно е да жертваш част от независимостта си, с цел да бъдеш участник в един по-голям интернационален контракт. Ти го правиш непринудено и предвид на изгодите. Съвсем друго е някой да ти се написа за доста непосредствен другар и да влияе върху медиите, да оказва нерегламентирано въздействие в страната ти и да внушава мисли на обществото.... Едно е да знаеш, че искаш страната ти да бъде обединена и самостоятелна, да направиш всичко допустимо. Такива бяхме ние, когато влизахме в Европейския съюз и НАТО. Имахме посока и знаехме какво би трябвало да преодолеем. Преодоляхме го! Сега към този момент сме в онази част от приказката, където се споделя, че принцът и принцесата се оженили и заживели щастливо. Сигурно са са изпокарали по-късно, кой знае ".

Коментара направи пред БНР поетесата и публицист Кристин Димитрова, която показа новия си разказ " Ще се завърна за теб ", и добави:

" Ние не сме някакъв остров в океана, с цел да сме спокойни, че всичко към нас чака нашето мнение. Ние сме и на Балканите, което също е един турбулентен регион.... Във всяка война на по-малките се намесват и по-големи сили. В един свят на релативност и преливане не можем, а и не бихме желали да бъдем на открито от нещата ".

По думите на Димитрова би трябвало повече самостоятелност в мисленето и мнението, с цел да можем да сядаме на една маса:

" Поставянето на условия, че с този няма да се обединим, наподобява на обявление, преповтаряне на ангажимент, който си поел пред твой финансиращ фактор. Не можем да вършим избори до безспир. Да не се борим и задачата ни да бъде да унищожим един или различен. А задачата ни да бъде да забележим каква обща база можем да имаме, с цел да продължаваме нататък. Защото това сега не е една България, а доста Българии. Аз не видях от разграничителните линии някой да завоюва. Не споделям да се обединят всички, а да си изяснят политиките и да видят кои са леви и кои са десни. Лявото - вляво, дясното - вдясно, с цел да може да знаем какво вършим ".

Месията е най-лесното решение, счита писателката:

" Това е толкоз хубаво решение. Изведнъж си представяш по какъв начин някой долита и ти оправя ситуацията. Няма да намерим избавител - нито в политиката ще има подобен, нито в живота ".

Според нея актът на Независимостта е имал за цел " да си сложим документите в ред и костюма за публични срещи, с цел да можем да бъдем една същинска страна, законна и като всички други, а по-нататък да си влизаме в всякакви съюзи, каквито си желаеме ".

Тя показа, че в София празничността на днешния ден не се усеща.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР