Едни трупат огромни богатства, докато ние получаваме прах и срутени

...
Едни трупат огромни богатства, докато ние получаваме прах и срутени
Коментари Харесай

Хората от Шишманци за кариерата: Трупат се огромни богатства, а за нас - прах и срутени къщи

Едни натрупат големи благосъстояния, до момента в който ние получаваме прахуляк и срутени къщи. Това обявиха хората от Шишманци, които се оповестиха твърдо срещу построяването на трето находище от компания „ Холсим кариерни материали Пловдив” АД в селото. В събота вечер локалните препълниха салона на читалище „ Св. Св Кирил и Методий”, където бе извършено публично разискване по отношение на капиталовото желание. На срещата участваха регионалният шеф Йордан Иванов, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда инж. Ивайло Йотков, общинският консултант Костадин Иванов и кметът на Шишманци Александър Атанасов.

На сесията на 16 декември 2021 година общинските съветници в Раковски дадоха зелена светлина на процедурата, откакто предлагането бе входирано за повторно в локалния парламент. То мина с 12 гласа „ за”. Изненадващо бе подкрепено от двама самостоятелни съветници - Стефан Пенсов (ВМРО) и Георги Тотов (НФСБ), и групата на ГЕРБ. През октомври същото предложение бе отхвърлено. Тогава „ за” гласоподаваха единствено съветниците от ГЕРБ.

В момента дъщерното сдружение на австрийския „ Холсим” добива инертни материали в две кариери край Шишманци. Разрешението за изследване в новия сектор значи, че сдружението ще продължи работа след приключването на периода за рандеман в първите два терена. По случая в Община Раковски не е провеждано публично разискване. В същото време хората от Шишманци се оплакват от шума, запрашаването и тежката техника, която поврежда пътищата.

„ Проблемът не е единствено в построяването на новата кариера. След като завърши активността в остарялата, би трябвало да се направи рекултивация и да се смени статутът. Защото на някой в Община Раковски на следващия ден може да му хрумне това да стане бунище за строителни боклуци. И в случай че не е заменен статутът, тъй че да стане предпазена зона, ние ще се сдобием с още едно бунище с голям размер и към този момент ще е късно да го спрем. И след време внуците ни ще ни питат за какво сме го допуснали”, съобщи пред присъстващите Костадин Иванов, който е дал своя вот „ против” процедурата. Той даде образец, че в случай че човек желае да си купи къща в селото и изпише „ Шишманци” в интернет, излизат десетки публикации за горящия цех, кариерата, запрашеност и фини прахови частици. „ Кой естествен човек ще си купи къща в селото? Никой”, заключи той.



Общинският консултант изясни, че съгласно кмета на Община Раковски Павел Гуджеров този план ще донесе огромни изгоди за общината, а точно – 600 000 лв. годишно. Положително е и мнението на кмета на селото Александър Атанасов, защото с изключение на доходи кариерата дава и камъни за потребностите на Шишманци. „ Аз не желая нито фабрики, нито кариери, нито пътища. Искам си остарелия хълм от едно време. Който си мисли нещо друго, че имам някакви персонални облаги, бърка. Мотивът ми за позитивното мнение беше обвързван тъкмо с икономическия резултат на общината. А и не желая да си утежнявам връзките с „ Холсим”, изясни Александър Атанасов.

Думите му провокираха бурна реакция и възгласи в залата. „ Искаме сами да решаваме своето бъдеще. Каква част от тези пари влизат в селото? И най-после ще стане по този начин, че парите да отиват другаде, а за нас остава единствено прахуляк и срутени къщи”, разгневиха се хората.

„ Ако продължава тази кариера, всичко ще загине. Къде отива този прахоляк? Съжалявам, че направих инвестиция в селото. Не съм склонен там да има нова кариера”, уточни гражданин на Шишманци.



Според различен, стартира ли употреба на кариерата, селото ще има и сериозен проблем с водоснабдяването. Тъй като в случай че се създадат напорни помпи, при всяко прекъсване на тока, ще стопира и водата. Докато сега даже при липса на електрозахранване за 3-4 часа, вода има най-малко едно денонощие.

Възрастен мъж от Шишманци пък изясни, че кариерата е на 70 години и в годините е пособия на селото със строителни материали. Сегашната кариера обаче няма нищо общо с едновремешната и с това, което хората са желали тогава. „ Навремето кариерата е основана, с цел да обслужва две пещи за негасена вар. Дълги години е работила само с цел да задоволява потребностите на пещите. Това, което е падало, се ползваше за пътища, алеи и така нататък Произвеждахме към 40 хиляди кубика годишно. Сега на месец създават по 400 000 кубика. Кариерата се експлоатира юначен и се натрупат големи благосъстояния. Четвъртата отчуждавка беше 15 млн. кубика. Те отпътуваха. Умножете по 10 лева на кубик и ще видите защо става въпрос. Аз допускам, че може би 600 000 лв. еднократно ще бъдат дадени, не всяка година”, съобщи мъжът.

И зададе два извънредно значими въпроса: Какво разстояние би трябвало да има от взривното поле до първата къща на обитаемото място? И кой ще прави рекултивация, откакто, с цел да бъде отчужден новият терен, би трябвало да бъде придружен с план за рекултивация на остарелия? „ Явно това нещо се приготвя за бъдеща площадка на бунище. И към този момент няма да сме село Шишманци, а ще бъдем „ бунище Шишманци”, добави мъжът.

В отговор шефът на РИОСВ-Пловдив обясни, че по Закона за подземните благосъстояния всяка кариера наложително би трябвало да има план за рекултивация. Той даде обещание да направи питане към министъра на енергетиката и да ревизира с какво качество са изпълнени рекултивациите на старите кариери. И успокои локалните, че от „ Холсим кариерни материали Пловдив” АД имат още доста стъпки да извървят.

Областният шеф Йордан Иванов пък застана изрично зад хората. И пое ангажимент да следи за законността на протичащото се с цялата суровост на закона. Иванов даде образец, че с помощта на сходен ангажимент сега никой не трови хората в село Труд, а концесиите в село Белащица не работят.

„ Виждам разминаването на позицията на обществото и тази на кметството. Искам да ви попитам за какво няма кметски съвет в Шишманци. Конституирайте подобен, с цел да може вие да влезете там и да диктувате политиката на самото кметство. Предлагам да излъчите представители и дружно да отидем в Министерство на енергетиката, които са способени с договарянето на тази концесия. Нека да отидем при някой зам.-министър, да му разкажем какво се случва тук, да му покажем фотосите и да продължим борбата. При предпочитание да проведем среща и с компания „ Холсим”. Не разбирам за какво ги няма. Защо го няма кметът на Раковски. Докато Община Раковски няма признат Общ организационен проект, концесията може да бъде на 10 метра от последната къща. А Община Раковски няма признат подобен. И този напън следва да се окаже от общинските съветници”, уточни регионалният шеф. И добави, че е постоянно отсреща.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР