Едни от най-неприятните неща са газовете и подуването на корема.

...
Едни от най-неприятните неща са газовете и подуването на корема.
Коментари Харесай

Страдате от подут корем и газове след хранене? Ето защо

Едни от най-неприятните неща са газовете и подуването на корема. Много хора се сблъскват с този проблем след хранене. Те основават извънреден дискомфорт на индивида и могат да окажат отрицателно въздействие върху ежедневните му привички.

В случай, че постоянно след хранене, коремът ви се подува, евентуално се дължи на някоя от следните аргументи:

Храните се бързо или прекомерно доста

За да се разпадне храната задоволително, а и с цел да се усвои от организма, би трябвало да наблегнете на дъвченето. Някои храни се усвояват още в устната празнина, в случай че са сдъвкани задоволително добре. Такива, да вземем за пример, са простите захари.

При дъвченето слюнката се насища с хранителни ензими, които оказват помощ за храносмилането. Чак по-късно храната слиза надолу по храносмилателния тракт. Ако не я сдъвчете вярно, тя няма да се оформи в подобаващия тип, с помощта на който ще бъде обработена вярно.

 бързото хранене предизвикват издут стомах

В случай, че храните доста бързо, рискувате да нарушите процеса на храносмилане. В резултат на това се получава отичане на корема, газове, запек или диария – с други думи – мощен дискомфорт. Ако преяждате, се случват същите процеси или по-скоро – не се случват.

Храните, които провокират газове

Друга причина за появяването на неприятни газове и отичане на корема са храните, които консумирате. Вероятно сте забелязали резултата на част от тях, откакто сте ги консумирали. Такива са бобовите култури, зелето, броколите, карфиолът, брюкселското зеле. Храните, които предизвикват газове са и тези с изкуствени подсладители – сладкиши, вафли, десерти или бонбони.

Тези храни мъчно се усвояват от организма и водят до този дискомфорт, за който говорихме до момента. Храните, които съдържат глутен също предизвикват запек, отичане на корема и газове. Особено мощно го усещат хората с алергии към глутена.

Заради добавените изкуствени захари и подсладители, газираните питиета също не са подобаващи, в случай че страдате от по-горните положения.

Прекалено доста фибри

 фибрите предизвикват газове

Плодовете, които съдържат прекомерно доста фибри, също предизвикват отичане на корема. Тези храни се усвояват по-трудно от организма, макар потребните им свойства.

Подуването на корема може да е знак за заболяване

Една от вероятните аргументи да изпитвате дискомфорт след хранене е синдромът на раздразненото дебело черво. Това положение води до газове, отичане на корема и други сходни неразположения. Газове се предизвикват и при нетърпимост към лактоза или цьолиакия.

Бавното храносмилане и метаболизъм са причина за констипация. В резултат на слабата перисталтика на червата може да се стигне до газове или отичане на корема.

Слаб имунитет

Слабият имунитет също е измежду аргументите за отичане на корема и газовете. Възможно е да става въпрос за зараза с паталогични бактерии. След като навлязат в дебелото черво, те въздействат на функционалностите му.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР