Една загадка на Марс не стига. Учените все още не

...
Една загадка на Марс не стига. Учените все още не
Коментари Харесай

Американският марсоход Кюриосити откри загадка, свързана с кислорода на Червената планета

Една мистерия на Марс не стига. Учените към момента не са открили на какво се дължат периодическите покачвания на равнището на атмосферния метан, само че актуалният американски марсоход “Кюриосити ” към този момент се натъкна на нова тайнственост – непредвиденото държание на кислорода. 

Приборът SAM (Sample Analysis of Mars), който е част от портативната химична лаборатория на “Кюриосити ”, съумя да удостовери, че съставът на атмосферата на Марс е следният: 95% въглероден диоксид и 5% други газове – молекулярен азот, молекулярен О2, аргон, въглероден оксид. От години откривателите знаят, че през марсианската зима въглеродният диоксид замръзва на полюсите и се натрупва върху полярните шапки под формата на изсъхнал лед. Данните на SAM удостоверяват, че когато това се случи, цялостното атмосферно налягане на планетата се намалява. И противоположното, когато въглеродният диоксид се изпари наново от полюсите, атмосферното налягане се повишава. Периодичните спадове и пикове в концентрациите на аргона и азота се случват според моделите на учените – тук изненади няма.

Изненада има във връзка с кислорода – напролет и лятото неговото равнище се повишава с над 30%, а през зимата спадът е доста по-съществен от предсказанията на учените. 

Към сегашния миг откривателите нямат никакво пояснение за какво това се случва.

Когато приказваме за мистерии, свързани с газове като О2 и метан на Марс, хората предстоящо се вълнуват. Това са газове, които се образуват в хода на метаболитните процеси, протичащи в живите организми. НАСА акцентира, че откривателите преглеждат всички вероятни пояснения за кислородната тайнственост – както биологични, по този начин и небиологични. За страдание обаче “Кюриосити ” не е снабден с принадлежности, които да покажат изрично дали метанът и кислородът са с биологичен генезис или не. Освен това учените се управляват от правилото на “бръснача на Окам ” – първо би трябвало да се прегледат най-простите вероятни теории и в случай че те не дадат задоволително пояснение, чак тогава се минава на по-сложните. Това е закостенял принцип, който е извънредно рационален – Марс е непозната планета, само че доказателствата за съществуването на живот на нея са спорни. Далеч по-вероятно е да става въпрос за някакъв елементарен химичен развой, който обаче към момента е незнаен за учените.

Марсоходът “Кюриосити ” ще продължи да работи на Червената планета още дълги месеци и години, а през това време приборът SAM ще направи спомагателни измервания, които ще хвърлят светлина върху протичащото се. Дори и да чакаме развръзката с неспокойствие, евентуално ще мине време, преди загадката дефинитивно да бъде разплетена. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР