„Една задача ти поставям – виното да не стигне!“, обърна

...
„Една задача ти поставям – виното да не стигне!“, обърна
Коментари Харесай

Орисаха Царя на лозята: Виното да не стигне! СНИМКИ

„ Една задача ти слагам – виното да не стигне! “, обърна се деканът на Факултета по лозаро-градинарство към тазгодишния Цар на лозята на Аграрния университет. Заметна го с ямурлук и го закичи с венец от здравец, чимшир и лозови филизи точно на празника на Трифон Зарезан. Той пък като в Дионисиевата клетва даде дума да се грижи за гроздето и виното като за децата си. Пожеланието за благодат малко преиначи – да не е несметно гроздето, а тъкмо колкото би трябвало, обаче от най-хубавото качество.



И двамата се спогодиха в общото наричане да са здрави всички, с цел да зарежат лозите и да отгледат реколтата. И отново да за здрави – с цел да изпият виното от нея с околните.



За втора поредна година шефът на пробната винарска маза на Аграрния университет – инж. технолог Ламбрин Топузлиев стана Цар на лозята. Пръв сграбчи лозарската ножица в масивите на висшето учебно заведение край село Брестник и напъти зам.-министъра на земеделието Момчил Неков: „ Реже се ниско долу, на втората пъпка! “. Ректорът проф. Христина Янчева поля вино за благодат. Традицията повелява още венец от лозови пръчки да се наниже на огромна бъчва, с цел да е добра годината и да прелива от вино избата.



Хаирлия да е, влязоха в тона и формалните посетители на обичайния обред, измежду които ръководителите на парламентарните комисии по обучение и просвета, по земеделие и по околната среда и водите, локални управници, дипломати на ЮАР и Турция, ректорите на Медицинския университет и АМТИИ, сътрудници от бизнеса, възпитаници от ПГХТТ.





Танцьри от Академичния отбор на АМТИИ завъртяха везани с червен конец кърпи и люшнаха пендари, а на студентите от Факултета по лозаро-градинарство Емилио и Лилия се падна да водят церемонията в неповторимата учебно-опитна база пробна база, основана още през 1960 година



Тук съхраняваме и отглеждаме над 400 генотипа грозде, които подреждат България на едно от първите места в Европа по разнообразна сортова сбирка, сподели ректорът на АУ проф. Христина Янчева. В лозята са оставили труда си генерации учени и студенти. А учебно-опитната винарска маза на висшето учебно заведение е първата у нас с микровинификация и една от 28-те академични мазета в света с богата енотека с виновност на друга възраст.





С районните нотки на българското вино ще се разпространява по света обичайна българска напитка, изрази вяра зам.-министърът на земеделието доктор Момчил Неков.



Деканът на Факултета по лозаро-градинарство Сава Табаков напомни, че сред 1965 и 1967 година България е бина първа в Европа по експорт на посадъчен материал и по експорт на десертно грозде. На 52-ата година от основаването си факултетът готви фрагменти, които да ни върнат това място – за лозарството, градинарството, зелечукопроизводството и овощарството. И до през днешния ден остава уникален факултет в у нас и в цяла Югоизточна Европа.





Петър Андонов към този момент е избрал лозарството за свое занятие. Третокурсникът от Сливен е от семейство на аграрни производители и е наясно по какъв начин се гледат праскови и череши. Занаятът е сложен - за който не желае да го работи и който няма къде да ги практикува. Петър обаче даже в месеците на онлайн образование остава обвързван със земята – във фамилните масиви.



Какво вършат тези хора, зачуди се Шериа от Непал, която у нас на продан по стратегия „ Еразъм “. Зарязването се оказа вълнуващо и за Галина, Адриана и Саша от Молдова. В тяхната страна също има празник на виното и лозята, само че се отбелязва наесен при гроздобера. Навъртелите към този момент „ стаж “ студенти от ЮАР дадоха уточнения кое по какъв начин се случва по нашите лозя. Днес Аграрният университет чака още четирима младежи от Украйна, а в идващите дни - още 8 от Камерун, Нигерия, Бангладеш, Пакистан, Египет, Словения. Енди е от Етиопия, Сара – от Испания, Лудвиг – от Чехия, Мурад - от Турция. А още 16 студенти учат в отдалечена форма от Италия.



Тази година АУ дипломира първите студенти от Бангладеш, Пакистан и Непал, които приключват тук магистърски курс по стратегия „ Еразъм “, в която пловдивското висше учебно заведение си партнира с още 4 вуза – в Турция, Полша, Русия и Йордания. Различните семестъри младежите следват в друг университет, като избират един от петте за дипломната работа. Ще са и първите, които по тази скица ще получат двойна тапия.





Трябва душа, само че не става без мурафет

„ Рецепта за положителното вино не е комплицирана: доста добра продукция, оптимално количество, добра технология и съвършена хигиена. Виното показва характера на технолога, само че и най-хубавият по душа да пристигна, вино няма да направи. Най-важен остава майсторлъкът! “, отсече Царят на лозята инж. Ламбрин Топузлиев, който получава купата втора поредна година. Тя се дава на винар великодушен и почитан, само че и късметлия.



Реколтата беше доста добра, описа шефът на пробната винарна на АУ. В нея се натъртва на утвърнетие совиньон блан и шардоне от белите виновност, каберне, мерло и сира от алените. Все повече се залага и на български сортове като тамянка и мавруд. Работи се по нови кръстоски с български сортове, разработките са на стадий пробна работа и химични разбори.



Гостите вкусиха най-хубавото от серията „ Юнивърсити “ – единствената у нас, която Аграрният университет е патентовал: алено вино кръстоска сред сира, мерло и каберне, бяло совиньон блан и шардоне. Това са виновност, които обичайно получават награди. Винаги има чаша и за българския мавруд, характерен за региона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР