Една вълшебна напитка подлуди звездите у нас.Брезовият сок! Той е

...
Една вълшебна напитка подлуди звездите у нас.Брезовият сок! Той е
Коментари Харесай

Всички полудяха по вълшебния сок от бреза на Тато

Една вълшебна напитка подлуди звездите у нас.Брезовият сок! Той е едно от най-големите чудеса на природата, само че се добива само и единствено напролет, освен това в границите на 20 дни, написа " Ретро ". В момента се намираме точно в сезона, в който процесът на сокодвижение при брезите е най-силен, таман преди появяването на младите листенца. Брезата „ плаче “ в продължение на по-малко от месец, когато е допустимо всеки да си добие от нейния лечителен сок.

Ползите му са известни още от древността, а по времето на социализма самият Тодор Живков е консумирал богатата на витамини напитка. Тя е известна като имуностимулатор №1, както и като щит за сърцето.
-->
Преди броени дни тв водещата Гала сподели пред приятелите си в обществените мрежи по какъв начин дружно с мъжа й Стефан си добиват сами брезов сок от гората край язовир „ Искър “, където те неотдавна си построиха къща. От години е известно, че и естрадният деец Христо Кидиков всяка пролет се доставя с брезов сок, само че от Стара планина, където със брачната половинка му живеят в китно селце покрай Трявна.

Актрисата Стефания Колева също е признавала, че употребява брезов сок, а и редица други наши звезди от музикалната и театралната сцена са последователи на извънредно потребната напитка, подарък от природата.

Как обаче се добива брезов сок? В стъблото на дървото се срязва незначителен отвор, бездънен 3-4 см. Потеклият сок се събира в съд, прикован за дървото с маркуч или по-дебела сламка. Важно е след събирането на сока да се запълни отворът с восък или смола, с цел да се „ запуши “ кората и да не боледува дървото. Полезните биологически съединения, соли и минерали, разтворени в сока, образуват съвсем универсално, укрепващо организма лекарство.

В състава на сока влизат ензими, органични киселини, дъбилни субстанции, соли на калций, калий, желязо, растителни хормони, глюкоза и субстанции, обладаващи висока антимикробна интензивност (фитонциди). Той съдържа до 2% захар. Брезовият сок унищожава бъбречни камъни. Ефективен е при лекуване на язва, болки в главата, бронхит, кашлица, ревматизъм, радикулит и артрит.

Способства за извеждането от организма на нездравословните субстанции. Освен това има регенериращо деяние и подтиква обмяната на веществата, а и пази сърцето от всевъзможни кардиологични болести.

Сокът обаче има къс период на валидност – едвам до три дни, в случай че се съхранява в ледник. Той обаче може да се замразява, като по този начин се резервира неговата прохлада. В 100 грама брезов сок се съдържат единствено 8 калории, тъй че е потребен и за поддържане на фина фигурата. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР