Една трета от хората не знаят, че имат хипертония. Това

...
Една трета от хората не знаят, че имат хипертония. Това
Коментари Харесай

Една трета от хората не знаят, че са с високо кръвно

Една трета от хората не знаят, че имат хипертония. Това е обезпокоително. Притеснително е също, че единствено половината от тези, които знаят и лекуват високото си кръвно, съумяват да доближат естествени стойности на артериалното налягане.

Това заяви проф. доктор Федя Николов, шеф на Клиника по кардиология към УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив, във връзка 17 май – Световният ден за битка с хипертонията.

По данни на лечебното звено към най-голямата болница в България, честотата на това заболяване в Пловдив и региона е 52%.

Във връзка с КОВИД-19 при хипертониците се регистрира по-тежко протичане на инфекцията. „ От друга страна, коронавирусът утежнява контрола на хипертонията. Трябва да се подчертае, че сърдечно-съдовата система наред с белите дробове се визира и поврежда от тази зараза “, съобщи проф. доктор Федя Николов. Той предложи от време на време и редовно управление на стойностите на артериалното налягане, което е заложено в здравните услуги на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив.

От няколко години Клиниката по кардиология е основател в провеждането на всеобщи скрининги за разкриване на хипертоници в Пловдив и Южна България. С това са свързани и много изявления, както и разработка на дисертационен труд. „ При нас постъпват също заболели за уточняване на етиологията на хипертонията, както и лекуване на резистентна хипертония “, посочи проф. доктор Федя Николов.

Повишаването на артериалното налягане води до увреждане на така наречен прицелни органи – сърце, мозък, бъбреци, очи. Хипертонията е главен рисков фактор за миокардния инфаркт. Най-тежкото мозъчно затруднение е инсултът – това може да е първа клинична демонстрация на хипертонията. А тя самата дълго време може да протича безсимптомно, предизвестява проф. доктор Федя Николов.

Над две трети от пациентите, които се лекуват в ръководената от него Клиника по кардиология, имат съпътстващо заболяване артериална хипертония. Повод за постъпване на лекуване са затрудненията от високото кръвно налягане – сърдечна непълнота, ритъмни нарушавания, миокарден инфаркт. Едно от най-тежките затруднения на хипертонията е мозъчният инсулт, който е предмет на лекуване от експертите по неврология.

Има наклонност за увеличение на честотата на хипертонията, както и намаляване на възрастта. Това е обвързвано и с други обществено значими проблеми като затлъстяването и захарния диабет. Важно е да се означи, че хипертонията не е единствено нараснало артериално налягане. Проф. доктор Федя Николов изясни, че тя постоянно се съпровожда с метаболитни отклонения като нараснала кръвна захар, дислипидемия.

Хипертониците би трябвало да са наясно, че лекуването на болестта им е за цялостен живот. Това значи, че медикаментите би трябвало да се одобряват и при обикновено артериално налягане. Проф. доктор Федя Николов е безапелационен, че хипертониците не трябва да не помнят и немедикаментозните средства. Те могат в забележителна степен да подкрепят лекуването, а при начални, леки форми – да бъдат задоволителни. От немедикаментозните средства най-ефективни са намаляването на телесното тегло, ограничението на солта при хранене, ежедневната физическа интензивност най-малко 30 минути, редукцията на алкохола.

Причините за появяването на артериалната хипертония са незнайни. Често се показват наследственият фактор и измененията в социума – стрес, обездвижване, затлъстяване. „ Появата на хипертонията може да бъде отсрочена с водене на уместен метод на живот при всекидневна физическа интензивност, съблюдаване на безсолна диета, ограничение на потреблението на алкохол и поддържане на обикновено телесно тегло “, твърди проф. доктор Федя Николов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР