Една тема, която напълно логично се появи в дневния ред

...
Една тема, която напълно логично се появи в дневния ред
Коментари Харесай

Съдебните битки за добив на петрол и газ край Добрич текат вече осма година

Една тематика, която изцяло разумно се появи в дневния ред на обществото след спрените доставки на съветския газ. Канадска компания, която от 11 години има лиценз за търсенето на нефт и природен газ у нас, заяви, че задейства още веднъж своя план в блока " Вранино " в Добруджа.

Данните за капацитета на находището са оптимистични, а работата по тях би трябвало да стартира през юли. Компанията обясни, че през април са водени голям брой диалози с българските управляващи, с цел да бъде даден старт на осъществяването на записаното в лиценза за изследване. Според първичните оценки в блока има залежи на въглищен газ, стандартен и шистов газ.

В България има мораторум за рандеман и изследвания на шистов газ, а съгласно доста анализатори тази възбрана пречи и на добиването на стандартен газ, както и даже за изследвания за съществуването на газ или нефт. Заради високите цени на изкопаемите горива в последните месеци специалисти към този момент приканиха за анулацията на този мораториум като част от тактиката за енергийната сигурност на България.

Какво мислят хората обаче?

Административният съд във Варна анулира решението за отвод на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна да утвърди Оценка на въздействието върху околната среда за изследване и рандеман на природен газ от находище " Спасово " в област Добрич. Това провокира необятно публично неодобрение, тъй като упованията на хората дефинитивно да се спрат сондажите бяха попарени.

Сагата датира от 2014 година, когато вложителят " Русгеоком " прави първи изследвания, а в идващите години декларира планове да създава 41 сондажа, засягащи територията на 18 села в община Генерал Тошево.

Инвестиционните планове на " Русгеоком " преди 5 години и локален референдум, в който се включиха 53% от жителите на община Генерал Тошево. 97 на 100 от тях се оповестиха срещу сондажите, поради опасенията, че плодородният чернозем на повърхност от 219 хиляди декара може да се трансформира в химическа площадка.

" Най-големият проблем за мен и до ден сегашен е, че те желаят да минат през водоносния ни пласт, което за мен е голям риск. Ние имаме един единствен източник на питейна вода в Добруджа и това е подземната вода. Ако ние я замърсим, това значи да обезлюдим целия район ", съобщи Атанас Атанасов, основател на Инициативния комитет против добива на природен газ в Генерал Тошево.

" Още през 2014 година, когато " Русгеоком " внесоха своето капиталово предложение в Регионална инспекция за опазване на околната среда, ние още тогава направихме несъгласие, че това ще окаже въздействие върху околната среда. През цялото време ние се борим, с цел да си запазим земята и участвахме във всички публични разисквания ", добави Красимира Крумова секретар на Асоциацията на българските зърнопроизводители.

В обществените диспути се включиха и доста експерти, които накараха РИОСВ-Варна да премисли своята в началото позитивна оценка за влияние върху околната среда и да направи нова. Вторият негативен отчет обаче беше обжалван от вложителя.

След тригодишна правосъдна сага Варненският административен съд върна всички в изходна позиция. В решението си от 24 януари т.г. съдът показва, че " изисканите повторни мнения са негативни в следствие от публичен напън, без смяна във фактическата конюнктура ".

Вижте повече в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР