Една такава кампания винаги е навременна. Сами съзнавате колко важен

...
Една такава кампания винаги е навременна. Сами съзнавате колко важен
Коментари Харесай

Започва кампания за насърчаване на донорството

" Една такава акция постоянно е навременна. Сами съзнавате какъв брой значим честен акт е донорството и как може да оказва помощ на обществото. В миг, в който трансплантационната стратегия на страната е в застой, една сходна акция е извънредно наболяла и значима, защото точно увеличението на донорството може да увеличи броя на трансплантациите и на избавените животи в страната ". Така началникът на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА доцент Ивелин Такоров разяснява пред началото на кампанията за поощряване на донорството.

 
" Имаме добре готови трансплантационни центрове, екипи, листи на чакащите, отговарящи на всички страни на закона. Единственото, което пречи на бурното развиване на трансплантологията, е ниският брой донори на милион население. Тъй като да се реализира една трансплантация е нужен донор. Ако няма органи, няма трансплантация ".

" Целта на тази акция е не толкоз фактическият човек да заявява желанието си за донорство, тъй като знаете, че в закона са разрешени и двете правила – да се заявява единодушие за донорство или да се откаже изрично. Целта на акцията е да се приказва за този развой ", сподели още Такоров. 

 

" Ние не разчитаме хората всеобщо да се втурнат, с цел да заявяват единодушието си да бъдат донори. Основата е да има разговор и в семействата да си споделят дали поддържат сходна орис, дали този развой им е непосредствен или отдалечен ", уточни още той.

" 1 150 е броят на хората, които чакат за трансплантация в последните дни. Това е променлива големина, тъй като някои от нуждаещите се пациенти не могат да дочакат трансплантация и умират по време на чакането. При една по-добре развита донорска система има капацитет тези листи да обзет повече нуждаещи се хора. Бройката, която изтъквам е относителна. Това е броят на записаните публично в организацията реципиенти, които евентуално чакат донор ", изясни още доцентът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР