Една сцена от възстановяването на китайската икономика след пандемията от

...
Една сцена от възстановяването на китайската икономика след пандемията от
Коментари Харесай

The Economist: Целият свят е в рецесия, но Китай вече е възстановен

Една сцена от възобновяване на китайската стопанска система след пандемията от ковид притегли огромно внимание – става въпрос за гигантско празненство край басейн, състояло се през август в Ухан, градът, където стартира пандемията. Почти седем месеца след въвеждането на режима на въздържание, радостните участници в това събитие, намиращи се до кръста във вода, подскачаха и викаха от наслада под ритмичните музикални композиции с мощни басови звуци, определени от диджея. Видеото от празненството в Ухан стана вирусно. Това беше миг на цялостно разпределяне, а също и индикатор за това по какъв начин Китай е изпреварил доста други страни във връзка с връщането към естественото. За страдание икономическите индикатори не са толкоз вълнуващи, колкото празненството в Ухан, само че последните числа на Брутният вътрешен продукт на Китай, оповестени на 19 октомври, са почти статистическият еквивалент на занимателно събитие край басейна, написа английското списание The Economist в материал, показан без редакторска интервенция и преведен от " Фокус ".
Но необятно рекламираната резистентност на Китай маскира дисбалансирано възобновяване. През февруари тази година, когато държавното управление стартира деликатно да облекчава режима на блокиране, то насочи вниманието си към отваряне на фабриките, както и пускане на нови инфраструктурни планове. Китай вярно проучва обстановката и реши, че ще бъде по-лесно да се поддържа непоколебим протокол във фабриките и строителните обекти, в сравнение с в комерсиалните центрове и учебните заведения, защото първите от тях могат да се ръководят като полузатворени пространства. Освен това оскъдните компенсации за безработица означаваха, че милиони безработни ще бъдат принудени да лимитират разноските си. В резултат на това китайската стопанска система получи поддръжка от индустриалното произвеждане и капиталовите разноски при започване на своето възобновяване. Капиталовите облаги - категория за пресмятане на Брутният вътрешен продукт, която включва тези области - осигуриха напредък от 5 процентни пункта през второто тримесечие, до момента в който потреблението спадна с повече от 2 процентни пункта, вследствие на което Китай завоюва 3,2% годишен напредък.
 Столтенберг: Нужна е нова тактика на НАТО за Китай и Русия Столтенберг: Нужна е нова тактика на НАТО за Китай и Русия
Необходимо е НАТО да обнови тактиката си в светлината на дейностите на Русия и Китай и новите закани от тероризъм. Това съобщи генера...
Най-новите данни, от третото тримесечие, отразяват по-балансирано - само че въпреки всичко не съвършено - възобновяване. Приносът за финансови облаги е понижен под 3 процентни пункта спрямо интервала преди пандемията, защото разноските за инфраструктура понижават. Потреблението добави съвсем 2 процентни пункта към общия ритъм на напредък. Това към момента е по-ниско от индикаторите, съществували преди пандемията, само че към този момент се записва огромно усъвършенстване - това може елементарно да се види при огромния брой хора, които се връщат в туристически центрове, заведения за хранене и магазини. Междувременно търговията се трансформира в самобитен катализатор за процеса. Докато доставките като цяло се забавиха, делът на Китай в международния експорт на артикули набъбна до рекордно високи стойности по време на пандемията на ковид. Китай получи поддръжка като първия огромен производител, който възвърне интервенциите, и би трябвало да се има поради, че той е най-големият производител на защитно съоръжение в света - от маски до хирургически престилки.
Въпреки че китайските данни са показани в доста розов цвят, естествено е скептиците да се питат до каква степен може да им се има вяра. Неотдавна оповестен отчет на Capital Economics и икономистите на Федералния запас, Централната банка на Съединени американски щати, откри, че китайските данни, най-малко от 2013 година, в действителност са прекомерно гладки. След разбор на новите данни, създателите на отчета стигнаха до заключението, че възобновяване в китайската стопанска система е доста и действително.
 
Всичко за рецесията четете
 Китай тества 13 ваксини против COVID-19 Китай тества 13 ваксини против COVID-19
Китайски експерти организират клинични тествания с 13 ваксини против ковид. Четири от тях се намират на трета фаза, съобщи ТАСС....
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР