Една сделка разбуни духовете в английския футбол и страстите не

...
Една сделка разбуни духовете в английския футбол и страстите не
Коментари Харесай

Сделката за 300 млн. паунда, която разбуни английския футбол

Една договорка разбуни духовете в британския футбол и пристрастеностите не стихват повече от седмица. " Нюкасъл " бе платен от държавния капиталов фонд на Саудитска Арабия (PIF - Public Investment Fund) - най-богатия официално частен фонд на планетата, с активи за $430 милиарда

Начело на PIF е престолонаследникът Мохамед бин Салман, който става най-богатият притежател на футболен клуб в света. За съпоставяне - шейх Мансур от ОАЕ, който закупи " Манчестър Сити ", има 14 пъти по-малко пари. Даже всички притежатели на британската Премиер лига, взети дружно, са три пъти по-бедни от саудитския принц.

А в момента Топ 5 на най-богатите притежатели на клубове наподобява по този начин:

1. PIF ($430 млрд.) - " Нюкасъл " (Анг)

2. Суверенен фонд на Катар ($300 млрд.) - ПСЖ (Фр)

3. Франсоа Пино ($47.5 млрд.) -  " Рен " (Фр)

4. Шейх Мансур ($29 млрд.) -  " Манчестър Сити " (Анг)

5. Дитрих Матешиц ($21.5 млрд.) - РБ " Лайпциг " (Гер) и  " Ред Бул Залцбург " (Ав)

 

В края на предходната седмица договорката въпреки всичко бе утвърдена от Премиер лигата и по този начин фантазията на почитателите на " Нюкасъл " се сбъдна - ненавистният Майк Ашли най-накрая се махна от клуба. Саудитците придобиха 80% от акциите, а по 10% получават английските милиардери Дейвид и Саймън Ройбен (с благосъстояние от 16 милиарда лири). Пряк началник на " свраките " ще бъде изп. шеф на PIF Ясир ал-Румайян, само че същинският притежател е саудитският престолонаследник.

Ашли получава 300 млн. паунда, колкото се опитваше да вземе от всички други потенциални купувачи през 14-те години, в които бе в " Нюкасъл ". И до момента в който почитателите се радваха, виждайки ярко бъдеще, реакцията на останалите клубове от Премиер лигата бе в противоположна посока. И освен тяхната...

Всички останали 19 клуба от британския хайлайф се сплотиха срещу PFI и нападнаха Лигата с обжалване и искане за незабавно изключително съвещание. Те упорстват да узнаят за какво договорката бе одобрена и за какво получават толкоз нищожна информация към нея. Освен това показаха безпокойствие, че новата обстановка може да докара до завишаване на трансферните суми и заплатите в британския футбол. Не на последно място, те са обезпокоени, че брандът на Премиер лигата ще пострада поради отрицателния образ на Саудитска Арабия.

Именно имиджът на кралството като

 

страна, която нарушава системно човешките права,

 

докара и до други митинги. Организацията Football Supporters Europe, сплотяваща футболни почитатели от 48 страни, излезе с изказване:

" Покупката на " Нюкасъл " е още един образец по какъв начин футболът разрешава на страни с едни от най-лошите индикатори в региона на човешките права да го употребяват като геополитически инструмент и метод за изчистване на известност. Футболът би трябвало да се огледа и да попита за какво диктатури като тези в Саудитска Арабия могат да оказват такова огромно въздействие върху нашите клубове и общества. Смятаме, че човешките права имат основополагащо значение за футбола и спорта, дали при спонсорски покупко-продажби, интернационалните шампионати или благосъстоятелност на клубове ".

Ръководителят на " Амнести Интернешънъл " Сача Дешмукх също разкритикува Премиер лигата, като напомни систематичното нарушение на човешки права и убийството през 2018 година на саудитския публицист, публицист и отстъпник Салман Хашоги. 

Хашоги бе грубо погубен и разчленен в посолството на Саудитска Арабия в Истанбул, където бе отишъл да получи документи за подписване на втори брак. Мохамед бин Салман призна своя косвена виновност, само че постоянно е наричал убийството " непредумишлено ". В последна сметка саудитското разследване откри няколко виновници от спецслужбите, които бяха екзекутирани, а делото бе закрито. 

" От самото начало споделяме, че тази договорка е явен опит на саудитското държавно управление да отмие своите ужасяващи индикатори в региона на правата на човека посредством блясъка на топфутбола. Притежанието на " Нюкасъл " е обвързвано с имиджа на престолонаследника Мохамед бин Салман и неговото държавно управление в същата степен, както и футболът ", съобщи Дешмукх.

Въпреки всички тези митинги обаче клубът от Северна Англия стартира своя нов живот, а неговите нови притежатели не взимат отношение по ропота против тях. Те към този момент мислят по какъв начин да реформират " Нюкасъл ".

" Клубът заслужава да бъде на върха и ние желаеме да сме там. Ще би трябвало време, само че ще стигнем до него - очерта упоритостите новият клубен шеф Аманда Стейвли. - Искаме да печелим титли - купата в Англия, триумфи в Европа. Това значи, че

 

би трябвало да се вложат средства "

 

В момента " Нюкасъл " е на предпоследното 19-о място, без победа в миналите 7 кръга. Да бъде заздравен незабавно е невероятно, по тази причина основният лост за смяната наподобява промяна на мениджъра. 

Настоящият - Стив Брус, го знае чудесно: " Бих желал да получа късмет да покажа на новите притежатели своята работа. Но би трябвало да сме реалисти - те могат да намерят нов човек. Обикновено новите притежатели вършат това. Отдавна съм във футбола и го зная ".

Покупката пристигна в миг, в който Брус има тъкмо 999 мача като треньор и ще бъде обидно, в случай че арабите не разрешат на 66-годишния англичанин да изведе тима на 17 октомври против " Тотнъм ".

Но, несъмнено, промяната му е въпрос на време, а в медиите към този момент изплуваха имена на евентуални претенденти. Счита се, че предпочитана цел на " Нюкасъл " ще е Антонио Конте (но също по този начин се счита, че италианецът ще откаже). Спрягат се и Греъм Потър ( " Брайтън " ), Стивън Джерард ( " Рейнджърс " ) и бившите наставници на " Челси " Франк Лампард и на " Рома " Пауло Фонсека.

А за укрепване с футболисти първият късмет ще е през зимния трансферен прозорец и клубът се готви да похарчи към 200 млн. паунда, освен това, без да се тормози за финансовия феърплей (ФФП).

Което е допустимо с помощта на... Майк Ашли. И по-точно на икономиите, правени от някогашния притежател, който държеше клуба в твърди рамки и жертваше спортните резултати, с цел да не е на минус. Ако " Нюкасъл " в този момент имаше задължения, саудитците нямаше по какъв начин да правят големи вложения поради ФФП. Само че за последните 3 година клубът е на обща облага, въпреки и от единствено 38 млн. паунда (твърде малко за британски първокласен клуб), но точно тъй като моделът на Ашли бе въздържан, в този момент арабите могат да нападат пазара.

 

Тези 200 млн. паунда " Нюкасъл " може да похарчи

 

освен за прехвърляния, само че и за нарастване на заплатите. Макар че за покупки на доктрина може да вложи даже повече пари. Причината е в амортизацията, която при изискванията на ФФП разпределя трансферната сума за периода на контракта. Например, в случай че " свраките " подпишат 5-годишен договор с състезател за 80 млн. паунда, единствено по 16 млн. ще се регистрират в балансите на ФФП.

Освен това финансовият феърплей дава цялостна независимост за вложения в инфраструктура, тъй че в базата, академията, стадиона и женския тим новите притежатели могат да влагат безпределно, още повече че Майк Ашли икономисваше най-вече точно от там.

Що се отнася до прехвърлянията - към този момент има много догатки, клюки и подмятания. Например, че " Нюкасъл " ще купи от " Интер "  правата на дадения чартърен в ПСЖ Мауро Икарди, който мъчно попада в състава на звездния френски отбор. " Евертън " пък е подготвен да обмисли продажбата на Ричарлисон, в случай че получи оферта за 75 млн. лири. По сходен метод стоят нещата и с Антони Марсиал и Джеси Лингард от " Манчестър Юн " (впрочем Лингард предходната зима отхвърли да иде чартърен при " свраките ", само че в този момент клубът става доста по-привлекателен).

Като друга цел е апетитен бранителят на " Наполи " Калиду Кулибали. Но най-вероятен зимен трансфер изглежда защитникът на " Бърнли " Джеймс Тарковски. Договорът му завършва в края на сезона, а Тарковски има съглашение с клуба си, че може да напусне още през зимата, с цел да може " Бърнли " въпреки всичко да получи някакви пари.

И въпреки всичко - непосредствената задача пред саудитските притежатели ще бъде оставането в Премиер лигата през този сезон. След това ще се преследват другите оповестени цели.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР