Една от централните теми в днешния британски печат е вчерашното

...
Една от централните теми в днешния британски печат е вчерашното
Коментари Харесай

Британски медии: В предложенията на Тереза Мей за правата на гражданите на ЕС има неясноти

Една от централните тематики в днешния английски щемпел е вчерашното показване от премиера Тереза Мей Тереза Мей - английски политик Тереза Мей (по татко Брейзър) е родена на... към профила на държавния проект, в който се излагат детайлностите по какъв начин ще бъдат третирани жителите на Европейския съюз, живеещи на Острова, след Брекзит.

Всекидневниците "Индипендънт и "Гардиън " поставят ударението върху желанието на Лондон да вкара специфичен указател на жителите на Европейски Съюз, с който ще бъде организиран статутът им за непрекъснато престояване. Може да им се издадат и английски документи за идентичност. Последното обаче към момента не е ясно, показва "Индипендънт ". Става въпрос за тези към 3 млн. жители на Европейски Съюз, в това число и членовете на техните фамилии, които са живели в Обединеното кралство най-малко пет години. Те ще би трябвало да създадат това в границите на двегодишен гратисен интервал. "Индипендънт " обръща внимание също на желанието на държавното управление да лишава жителите на Европейски Съюз от право на престояване след Брекзита, в случай че те изоставен страната за две или повече години и в случай че нямат "силни връзки тук ".

Тези, чийто статут бъде организиран с право на непрекъснато престояване, ще имат документ, който би трябвало да показват на работодателите си или на службите, предоставящи им публични и обществени услуги, с цел да потвърдят, че имат позволение "да живеят и работят легално в Обединеното кралство ". Правителството, отбелязва вестникът, може да реши да вкара надзорен механизъм, ограничителен опцията на жителите на Европейски Съюз и техните фамилии, пристигнали след излизането от Европейски Съюз, да живеят и работят на Острова.

Според "Индипендънт " този проект на Тереза Мей разкрива една "зловеща договорка " по отношение на правата на европейските жители и слага страната на "бързата писта към един неприятен Брекзит ". Цитиран е и основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзита Мишел Барние, който посрещна много хладно предложенията на Мей, по които, несъмнено, предстоят сложни договаряния с Брюксел.

След като прекомерно дълго протакаше разкриването на детайлности за своите планове по въпроса за правата на жителите на Европейски Съюз, държавното управление на Мей излезе с проект, който слага повече въпроси, в сравнение с отговори, написа "Индипендънт ". Тя ни засипва с механически детайлности, в които единствено адвокати могат да се ориентират. Това не е метод да се печели публичното доверие по подобен фундаментален въпрос, заключава вестникът.

Според "Гардиън " от английското предложение за правата на жителите на Европейски Съюз излиза наяве, че след Брекзита те ще изгубят правото си да доведат своя брачен партньор или брачна половинка да живеят във Англия, в случай че не удостоверят най-малък годишен приход от 18 600 паунда. В момента жителите на Европейски Съюз са освободени от условието за този най-малко, прилаган по отношение на останалите имигранти, който съдии от Върховния съд считат за "особено висок ".

Освен това, съгласно вестника, жителите на Европейски Съюз, живеещи в Обединеното кралство, могат да изгубят правото си да гласоподават в английските локални избори. Те ще изгубят и протекцията от Съда на Европейски Съюз, който към този момент няма да има пълномощия върху правата на жителите на Острова.

Съвсем друга е позицията на консервативния и евроскептичен ежедневник "Дейли телеграф ". В публицистична публикация той хвали предложенията на Мей, като повтаря личната й подготовка за тях като "честни и съществени ", и счита, че топката в този момент е в полето на Европейски Съюз.

"Все още не сме чули какво Европейски Съюз е подготвен да подсигурява в подмяна ", отбелязва "Дейли телеграф ", и прибавя че английският министър председател е в правото си да упорства за реципрочно споразумяване на правата на тези над 1 млн. английски жители, живеещи на континента, преди да ангажира своето държавно управление с дефинитивни решения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР