Една от трите международни кредитни агенции, които се считат за

...
Една от трите международни кредитни агенции, които се считат за
Коментари Харесай

Fitch засега не вижда защо да променя кредитния рейтинг на България

Една от трите интернационалните кредитни организации, които се смятат за емблеми - Fitch, резервира кредитния рейтинг на България. Агенцията удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България BBB в задгранична и локална валута със постоянна вероятност. Краткосрочният рейтинг в задгранична и локална валута също се резервира - F2.
Агенцията чака икономическият напредък през 2018 година да остане непосредствен до регистрирания през предходната година, на равнище от 3,7 %, преди да се забави през 2019 година до 3,5 % и 3 % през 2020 година. Вътрешното търсене ще бъде подкрепено от политиката на нарастване на заплатите в бюджетния бранш и минималната работна заплата, както и от предстоящото ускоряване в усвояването на средства по европейските фондове.
Агенцията ревизира прогнозата си за ускорение на средногодишната инфлация до 3% през 2019 година, при 2,8% през 2018 година. Fitch категорично показва, че има интензивен растеж на инфлацията тъкмо поради нарастването на заплатите (в обществения сектор) и поради това толкоз обръща внимание на инфлацията.
Fitch чака позитивното бюджетно салдо да се резервира, като в края на 2018 година ще бъде в размер на 0,5 % от Брутният вътрешен продукт, при предстоящ недостиг приблизително в размер на 2,4 % за останалите страни от ‘BBB’групата. Държавният дълг също остава надалеч по-нисък от междинния за страните със същия рейтинг, както и по отношение на множеството страни членки на Европейски Съюз. През прогнозния интервал Агенцията чака общественият дълг да продължи да понижава, като през 2020 година ще падне до 19,5 % от Брутният вътрешен продукт.
Според организацията, факторите които дружно или поотделно биха довели до повишение на рейтинга са: по-висок евентуален напредък на Брутният вътрешен продукт в средносрочен период; ускореното доближаване до равнищата на приходите в страните с по-висок рейтинг; прогрес в процеса на присъединение към еврозоната.
Основните фактори, които дружно или поотделно биха довели до намаление на рейтинга са: обновяване на външните несъответствия и/или утежняване на конкурентоспособността; фискални дефицити, които биха повишили държавната задлъжнялост; осъществяване на рисковете за бюджетния баланс, свързани с материализиране на условните отговорности на държавните предприятия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР