Една от причините за това е дефицитът на работна ръка,

...
Една от причините за това е дефицитът на работна ръка,
Коментари Харесай

Всички Да Прочетат! Много Важно Съобщение От Шефа На Кнсб За Заплатите В България! Няма Пиле За

Една от аргументите за това е дефицитът на работна ръка, което движи заплатите нагоре с двуцифрени цифри, регистрира президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференцията по тематиката.

Въпреки това у нас има мощно подоходно разделяне на служащите. 600 000 чиновници са нископлатени, обезпокоен е Пламен Димитров. От тях 403 000 работят на минимална заплата.

В хотелиерството и ресторантьорството 38% от чиновниците са на минимална заплата, като два пъти повече чиновници в бранша са наети на минимална заплата спрямо предходната година. Това на Пламен Димитров му приказва, че хотелиерството подивява. В строителството 25% са с най-малък приход.

1037 лв. е междинната заплата за третото тримесечие през тази година, като четирицифрено е възнаграждението в столицата. Това не може да се каже за видинско или, както Пламен Димитров се изрази - тези данни припомнят на: " пиле със зеле, само че за едни няма пиле ".

Дори по данни на синдиката нарастването на заплатите се форсира. Само за година растежът на възнагражденията в частния бранш е 11%. Над 600 милиона лв. са разноските за заплати в Бюджет 2018 за държавния бранш, написа нюз.бг.

Чиновниците ще получат сред 2% и 12,5% растеж на заплатите. Това обаче е незадоволително, съгласно КНСБ. В опазването на здравето стартовата заплата за здравна сестра на всички места би трябвало да е най-малко 700 лв. съгласно Пламен Димитров. Старша сестра би трябвало да получава най-малко 800 лв., съгласно сметките на синдиката.

От КНСБ са удовлетворени, че с 20% е повишен бюджетът на културното ведомство, където също ще има растеж на заплатите.

Сериозно неодобрение синдикатът има по отношение на бранш Земеделие, където няма да има сензитивно нарастване.

Димитров чака разтърсване в Изпълнителната организация по горите, чийто бюджет е орязан с 1 милион лв..

В 10 от 21 предприятия в пивоварния бранш ще има 11% растеж на заплатите от 1 април 2018. В хранителната индустрия се чака нарастване на заплатите от 4-10% от следващата година. КНСБ желае най-малко със 100 лв. растеж на заплатите в енергетиката.

В оръжейния бранш също се чака покачване на възнагражденията на служащите, осведомят от КНСБ.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР