Една от първите задачи на новосъздадения „Български ВиК холдинг“ ЕАД

...
Една от първите задачи на новосъздадения „Български ВиК холдинг“ ЕАД
Коментари Харесай

„ВиК холдинг“ ще оздравява регионалните дружества с над 2 млрд. лева

Една от първите задания на новосъздадения „ Български ВиК холдинг “ ЕАД е да подкрепи оздравяването на ВиК сдруженията, с цел да могат да изпълнят плановете си по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, по които ще бъдат вложени над 2 милиарда лева Това заяви в изявление за БНР изпълнителният шеф на холдинга Илиян Илиев. Той разясни, че задачата е да бъдат усвоени сполучливо безвъзмездните средства от Европейския съюз, с цел да се усъвършенства услугата за крайните консуматори и да се понижат загубите на вода в мрежата.

Инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от главните задания на холдинга. Според отчет на Световна банка в района се задава суша. Очаква се водоизточници в дребни обитаеми места да понижават и пресъхват. Целта е да бъдат построени огромни ВиК системи и инфраструктурни обекти, от които да се зареждат тези обитаеми места. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи обществена държавна благосъстоятелност. Илиев даде образец с построяването на довеждащ тръбопровод, който ще обезпечи вода за безводния Делиорман. Той ще е с дължина към 150 километра и ще свързва р. Дунав с Каспичан и Нови пазар. В момента се прави планиране на оборудването. След правене на плана ще бъде ясно какъв брой средства ще бъдат вложени.

Илиян Илиев бе безапелационен, че холдингът може да оказва подпомагане в логистиката и мениджмънта на всички огромни инфраструктурни ВиК планове. „ На никого няма да бъде отказана помощ, тъй като задачата е целият бранш да бъде изведен на високо равнище “, сподели той.

Друг значим проблем за бранша са несъбраните вземания на ВиК операторите, по тази причина в новия Закон за ВиК са написани механизми за възстановяване на събираемостта. „ При електрическата енергия е елементарно да се спре подаването за неплатени сметки, до момента в който ВиК инфраструктурата е подземен. Спирането на водата и стартирането й е обвързвано с доста разноски, по тази причина трябват законови промени “, разясни Илиев.

По мотив регулирането на бранша той уточни, че КЕВР би трябвало да бъде разграничен на енергиен и воден, с цел да не се размива отговорността. В момента от признатите бизнес проекти нито едно ВиК сдружение – без значение дали държавно или общинско, не може да извърши всички индикатори. Очевидно е, че съществува проблем отвън ВиК операторите, който е общ за всички и който би трябвало да бъде решен. И това не може да стане с прекачване на отговорности сред институциите, добави Илиев.

Решението за основаването на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 година Дружеството е със 100 % държавно присъединяване и с принципал министърът на районното развиване и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 милиарда лева

Създаването на новата конструкция е от основно значение за развиването на ВиК бранша. С холдинга ще се усъвършенства координацията и контролът в ръководството на ВиК сдруженията. Компанията няма да разпорежда процедури по публични поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК сдруженията остават независими юридически лица, бенефициенти са по оперативната стратегия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР