Една от партиите в управляващата коалиция - Демократи за силна

...
Една от партиите в управляващата коалиция - Демократи за силна
Коментари Харесай

Радан Кънев се отказа от битката за лидерския пост в ДСБ

Една от партиите в ръководещата коалиция - " Демократи за мощна България " (ДСБ), част от обединяването " Демократична България ", ще избира водач на групировката в края на идната седмица, само че конспирация за поста няма да има. Тя завърши в петък вечерта, когато евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев разгласи на страницата си във фейсбук, че отхвърля да се бори за лидерското място.

Така актуалният ръководител Атанас Атанасов, който е отпред на групировката от 2017 година, докато Кънев беше неин водач, остава без сериозна конкуренция и най-вероятно ще продължи да я оглавява, даже да има и други кандидатури, за които ще се гласоподава на Националното Събрание на 12 февруари.

Засега единствено дългогодишната председателка на организацията на ДСБ в столичния регион " Лозенец " Елена Спасова е оповестила публично, че ще взе участие в конкуренцията. Другата, посочена като възможна кандидатка за лидерския пост - Цецка Бачкова, която е и зам.-председател на партията, към момента не е оповестила желанията си. Пред " Капитал " тя съобщи, че разисква съществено опцията да се кандидатира и ще разгласи решението си откакто приключат диалозите й с сътрудниците й от групировката. " Смятам, че е доста значимо да има избор в ДСБ, само че желая първо да чуя сътрудниците си, с цел да схвана какви са настроенията в партията ", сподели Бачкова.

Ако бъде избран отново, Атанасов ще продължи да бъде и съпредседател на обединяването " Демократична България " (ДСБ, " Да, България " и " Зелено придвижване " ) дружно с Христо Иванов, който преди седмица също беше избран отново за водач на " Да, България ". След парламентарните избори и двамата поеха отговорността за слабия резултат на обединяването като подадоха оставки. Съпредседателите на третата партия от обединяването " Зелено придвижване " Владислав Панев и Борислав Сандов също са в оставка, само че форумът на зелените е плануван за средата на март.
Реклама Въпросите на Кънев
В последните дни Радан Кънев беше повдигнат за председателския пост от няколко локални организации на партията, сред които тези в Бургас и Сливен. Тогава той разгласи, че обмисля съществено номинациите и формулира няколко въпроса, от чиито отговори ще зависи окончателното му решение дали да взе участие в борбата за водач на ДСБ.

" Кое решение ще бъде по-разумно за възобновяване и подсилване на единството на организацията. Досегашното положение на непрекъснати злословия и интриги, съчетани с невъздържани излияния в обществените мрежи, не може да бъде търпяно, а би трябвало да бъде преодоляно ", беше единият от тях.

Другият въпрос беше обвързван с организационното положение на партията: " Кое решение ще спомогне за разширение на организацията с към този момент одобрени и познати политици и с нови персони и общности, тъй че ДСБ да бъде натурален и непрекъснато отворен център за хората в демократичното и реформаторско пространство в центъра и десницата ". Третият въпрос беше обвързван с обединяването " Демократична България " и лансираната след изборите концепция на Кънев за превръщането му от коалиция сред три обединения в единна политическа мощ.
Атанас Атанасов Фотограф: Юлия Лазарова Критиките към настоящето управление
Поставените от Кънев въпроси в действителност от известно време си задават и част от деятелите на ДСБ и поради които подлагат на критика политиката на Атанасов. Част от тях са свързани с капсулирането на партията и кадровата рецесия, в която групировката е изпаднала. ДСБ е единствената партия от ръководещата четворна коалиция, която не излъчи собствен представител за министър. Другите две обединения от " Демократична България " имат вицепремиер и министри. На ДСБ бяха препоръчани постове на по-ниските равнища - регионални шефове.Това беше ориентирано по-скоро към затвърждаване на позициите на настоящето управление и водача вътре в партията, само че остави усещането, че ДСБ не разполага с готови за държавното ръководство фрагменти.
Реклама
В тази посока са и рецензиите на зам.-председателката на партията Цецка Бачкова. " Няколко са главните неща, свързани със обстановката в ДСБ. Едното е неналичието на политики напоследък, а другото - липса на политици, а това са нещата, която всяка партия би трябвало да създава. За страдание изоставихме това да вършим политики, да имаме позиции по всички настоящи тематики и това значително е поради неналичието на добра организация в партията. Наблюдава се капсулиране. Ние имаме изключителни фрагменти, съумели в професионалния си живот, само че не ги използваме задоволително. Така че, аз мисля в посока да преминем от лидерска партия в по-екипна партия, в която всеки да способства и в която всеки да може да взе участие интензивно в политическия живот ", съобщи за " Капитал " Бачкова. " Смятам, че ние от ДСБ би трябвало доста по-активно да участваме и даже да оказваме помощ на съдружните си сътрудници, тъй като хората чакат от нас промени. ДСБ не може да бъде въздържан наблюдаващ, а би трябвало да отстоява десните политики ", добави тя.
Цецка Бачкова Фотограф: Юлия Лазарова
Бачкова е някогашен народен представител от " Демократична България " в предходния парламент. На последните избори тя беше отстранена от листата на 24-и МИР-София и сменена с различен претендент, а организацията на ДСБ от региона изиска оставката на ръководителя Атанасов като го упрекна, че е взел това решение " еднолично ".

Другата част от рецензиите към Атанасов е обвързвана с обезличаването на партията в границите на " Демократична България " и рядкото й обществено присъединяване, в това число в медиите, при формулирането на политиката на обединяването.
Аргументите за отхвърли на Кънев
Евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев стимулира решението си да не се кандидатира за лидерския пост с това, че не желае " при никакви условия да се трансформира в участник в развой, който да заплаши единството на ДСБ или на обединяването " Демократична България ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Строителство и парцели 3 Градове 1 Икономика 2 Градове 3 Седмицата 1 Строителство и парцели 2 Икономика Реклама
" Има задоволително към този момент насъбрани опасности и проблеми в това отношение. Моят вероятен принос е да не способствам за задълбочаването им. Разрешаването им е задача на самото заседание и на идващото управление ", написа Кънев в обществената мрежа.

Другият му мотив е, че " човек не би трябвало да се връща в роля, в която е бил, тъй като рядко става по-добре ". Кънев беше водач на ДСБ от 2013 година до 2017 година, когато след парламентарните избори подаде оставка. Тогава " Да, България " реши да не се яви в коалиция с ДСБ и по този начин двете обединения останаха отвън Народното събрание.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР