Една от основните цели на ООН е поддържането на мира

...
Една от основните цели на ООН е поддържането на мира
Коментари Харесай

Новият световен безпорядък

Една от главните цели на Организация на обединените нации е поддържането на мира и сигурността на планетата. Справянето с провокациите в дневния ред на 21 век обаче се оказа мъчно. Първите тревожни камбани, които се отразиха отрицателно на репутацията и престижа на Организация на обединените нации, удариха през 2003 година

Войната в Ирак, разгърната от Съединени американски щати, беше пренебрегната от наднационалната организация, не бяха подхванати никакви наказания или жестоки дейности против нарушителя на интернационалното право. Тогава започнаха нападателните дейности на Съединени американски щати и техните спътници в Афганистан, Сирия, Либия, Украйна и Палестина.

Редакцията на „ Завтра “ показва на читателите фрагменти от речта на Джефри Сакс на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, извършено на 20 ноември 2023 година Джефри Сакс е американски икономист, който от дълго време е преподавал в Харвардския университет и работи в Колумбийския университет от 2002 година От 2002 година той е специфичен консултант на Генералния секретар на Организация на обединените нации за понижаване на бедността и надзор на заболяванията в разрастващите се страни.

Подобно на доста историци и дипломати, Сакс остава с вярата, че Организация на обединените нации остава ефикасен механизъм за интернационално съдействие и конгрес за консолидирани решения, в това число решения за преустановяване на военните дейности.

" Днешната намира се организира по време на няколко огромни войни. В изказването си ще подчертая четири войни: спорът в Украйна, който стартира през 2014 година с насилственото събаряне на украинския президент Виктор Янукович; израелско-палестинската война, която пламва неведнъж от 1967 година насам; войната в Сирия, почнала през 2011 г.; и най-после Сахелските войни, които започнаха през 2012 година в Мали и в този момент се разпространиха в целия Сахел. Тези войни може да наподобяват неразрешими, само че не са.

Предполагам, че и четирите войни могат бързо да бъдат прекъснати посредством съглашение в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Една от аргументите е, че огромните войни постоянно се подхранват извън, както посредством външно финансиране, по този начин и посредством доставки на оръжия.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации може да се съгласи да постави завършек на тези ужасни войни посредством прекъсване на външно финансиране и доставки на оръжия. Това изисква съглашение сред огромните сили („ Голямата петорка ” непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации: Англия, Китай, Русия, Съединени американски щати и Франция – бел. ред.).

Тези войни са резултат от стопански и политически фактори, които могат да бъдат решени не посредством война, а посредством дипломация и по този метод бързо да бъдат прекъснати. Като се занимава с главните политически и стопански фактори, Съветът за сигурност може да сътвори условия за мир и стабилно развиване.

Позволете ми да прегледам в резюме всяка от четирите войни. Конфликтът в Украйна има две съществени политически аргументи. Първо, това е опитът на НАТО да се разшири на изток, в това число в Украйна, макар навременните и многократни възражения от страна на Русия. Русия счита наличието на НАТО в Украйна за сериозна опасност за сигурността.

Втората политическа причина е етническото разделяне на Изток и Запад в самата Украйна, частично на езикова, частично на религиозна основа. След свалянето на президента Янукович през 2014 година етническите съветски райони се отделиха от преврата и се обърнаха към Русия за отбрана и автономност.

Споразумението Минск-2, утвърдено от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в резолюция № 2202 (През 2015 година - Ред.), предвиждаше включването на районна автономност в Конституцията на Украйна. Но макар поддръжката на съглашението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, то в никакъв случай не беше изпълнено от Украйна.

Има и икономическа причина за войната. Съществуват, тъй като географски Украйна се намира сред Запада (Европейския съюз) и Изтока, който включва Русия, страните от Централна Азия и страните от Източна Азия. Инвестициите в Украйна няма да бъдат вероятни, в случай че не бъде реализирано тристранно съглашение сред Европейски Съюз, Русия и Украйна, което да подсигурява, че украинско-руската търговия и вложения се поддържат паралелно с търговията сред Европейски Съюз и Украйна.

Това е добре прочут факт в комерсиалните договаряния. За страдание Европейски Съюз явно не е бил подготвен да контракти сходно тристранно съглашение с Русия. Съветът на Организация на обединените нации би могъл бързо да постави завършек на войната в Украйна, като отстрани главните й политически и стопански аргументи.

На политическия фронт страните от Г-5 би трябвало да се съгласят да дават гаранции за сигурност на Украйна и също по този начин да се съгласят, че НАТО няма да се уголемява в Украйна, като по този метод се отговори на опасенията на Русия по отношение на разширението на НАТО.

Съветът би трябвало също да работи за реализиране на трайно решение във връзка с Украйна във връзка с държавността на етническите групи. От икономическа позиция има две съображения: едното е политическо, а другото е финансово.

По отношение на политиката, мощният стопански интерес на Украйна е присъединението към Европейския съюз, както и поддържането на отворени търговски и финансови връзки с Русия и останалата част от Евразия.

Търговската политика на Украйна би трябвало да бъде приобщаваща, а не разделяща, позволявайки на Украйна да служи като динамичен стопански мост сред Изтока и Запада на Евразия.

От финансова позиция Украйна ще се нуждае от финансиране за реорганизация и създаване на нова инфраструктура като високоскоростна железница, възобновима сила, 5G и рационализация на пристанищата.

Според мен Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да сътвори нов Фонд за мир и развиване и да сплоти финансиране, с цел да помогне на Украйна и други военни зони да се отдалечат от войната и да се насочат към реорганизация и дълготрайно стабилно развиване.

По сходен метод разгледайте войната в Израел и Палестина. Тук войната може бързо да бъде прекъсната, в случай че Съветът подсигурява осъществяването на многото резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, признати в продължение на няколко десетилетия.

Тези резолюции призоваваха за връщане към границите от 1967 година и преустановяване на израелските действия по презаселване в окупираните територии и също по този начин включваха решение за две страни, в това число решения в резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с номера: 242, 338, 1397, 1515 и 2334.

Очевидно е, че Израел и Палестина не са в положение да реализират съглашения в сходство с тези резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Твърдолинейните и от двете страни неведнъж подкопаваха стремежите на умерените за мир, учреден на решението за две страни. Ето за какво съгласно мен е време Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да наложи решенията си посредством използване на заслужено и трайно решение, което служи на ползите както на Израел, по този начин и на Палестина.

Вместо да позволим на хардлайнерите от двете страни да подценен мандатите на Съвета и по този метод да застрашат международния мир. Моята рекомендация е Съветът за сигурност на Организация на обединените нации неотложно да признае страната Палестина в границите на дни или седмици, тъй че да приветстваме Палестина като пълновръстен член на Обединените народи със столица в Източен Йерусалим и със върховен надзор над ислямските свети места.

Съветът би трябвало да сътвори мироопазващи сили, значително привлечени от прилежащи арабски страни, които да оказват помощ за гарантиране на сигурността в Палестина.

Подобен резултат зависи от цялостната воля на интернационалната общественост да отбрани ползите както на Израел, по този начин и на Палестина, макар гръмогласните възражения от страна на хардлайнерите от двете страни на разделянето. Икономическата тактика би трябвало да съпровожда политическата тактика.

Най-важното е, че новата суверенна страна Палестина би трябвало да бъде стопански жизнеспособна и бих желал да споделя мислите си по какъв начин може да стане това. Но най-важното е, че и Израел, и Палестина би трябвало да бъдат част от повсеместен проект за стабилно развиване на Източното Средиземноморие и Близкия изток.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации може по сходен метод да приключи войната в Сирия. Сирийската война избухна през 2011 година, когато няколко районни сили и Съединените щати сплотиха сили, с цел да смъкват държавното управление на сирийския президент Башар ал-Асад.

Тази надълбоко неправилна интервенция за промяна на режима се провали, само че предизвика дълга война с кръвопролития и големи опустошения, в това число на обекти на антично културно завещание. Съветът би трябвало да даде ясно да се разбере, че всички страни от Г-5 и съседите на Сирия са изцяло съгласни, че всички опити за промяна на режима към този момент са дефинитивно прекъснати.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации има намерение да работи в тясно съдействие със сирийското държавно управление по въпросите на възобновяване и развиването. От икономическа позиция Сирия се надява да бъде тясно интегрирана в региона на Източното Средиземноморие и Близкия изток, изключително посредством построяването на инфраструктура, свързваща Сирия с Турция, Близкия изток и средиземноморските страни.

Войната в Сахел има сходни корени на горните спорове. Точно както страните от района работиха със Съединени американски щати, с цел да смъкват режима на Башар ал-Асад през 2011 година, НАТО по сходен метод се опита да смъкна режима на Муамар Кадафи.

В преследването на тази цел те доста надвишиха мандата на Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която позволява отбраната на либийските цивилни, само че сигурно не позволява водена от НАТО промяна на режима.

Последиците от насилственото събаряне на либийското държавно управление бързо се разпространиха в бедните страни от Сахел. Бедността сама по себе си направи тези сахелски страни доста уязвими за притока на оръжия и милиции. Резултатът е продължаващо принуждение и голям брой преврати, които съществено подкопават вероятностите за икономическо усъвършенстване.

Страните от Сахел образуват естествено съзвездие от районни стопански вложения в инфраструктура. Целият район незабавно се нуждае от вложения в електрификация, цифрови технологии, вода и канализация, пътен и железопътен превоз и обществени услуги, изключително обучение и опазване на здравето.

Сахел е един от най-бедните райони в света, като държавните управления са изцяло неспособни да финансират капиталови планове. Сахел, повече от всеки различен район, се нуждае от външно финансиране, с цел да премине от война към мир и от последна беднотия към стабилно развиване.

Всички страни от Голямата петица и целият свят са потърпевши от отрицателните последствия от продължаващите войни. Всички страни заплащат цената с финансови тежести, икономическа неустойчивост и риск от тероризъм и разширяваща се война.

Съветът за сигурност е в положение да предприеме решителни дейности за преустановяване на войните, тъй като е ясно, че ползата на всички членове на Организация на обединените нации и изключително на всички страни от Г-5 е да се постави завършек на тези продължителни войни. Сложете им край, преди да ескалират в още по-опасни спорове.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации може също по този начин да укрепи инструментариума си, като се ангажира с икономическо създаване на мира наред с нормалните решения за граници, мироопазващи сили, наказания и други сходни.

Вече няколко пъти загатнах концепцията за основаване на нов Фонд за мир и развиване, който Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да употребява за основаване на позитивна динамичност за стабилно развиване и за работа с разнообразни вложители.

Бих предложил три бенчмарка за подобен фонд.

Първо, финансирането би трябвало да бъде обезпечено от огромните сили посредством прекачване на част от военните им бюджети за световно поддържане на мира. Съединени американски щати, да вземем за пример, в този момент харчат почти 1 трилион $ годишно за оръжия, до момента в който военните бюджети на Китай, Русия, Индия и Саудитска Арабия взети дружно са почти половината от военния бюджет на Съединени американски щати.

Да предположим, че тези страни съкратят военните разноски единствено с 10% и пренасочат спестяванията към Фонда за мир и развиване. Само това би освободило към 160 милиарда $ годишно.

Второ, фондът ще акцентира на районната интеграция. Това е от първостепенно значение както за поддържането на мира, по този начин и за сполучливото развиване. Украйна ще бъде подкрепена да се интегрира в Запада и Изтока. Израел, Палестина и Сирия ще бъдат подкрепени да се интегрират в мрежата на Източното Средиземноморие и Близкия изток.

Страните от Сахел ще бъдат подкрепени да преодолеят изолацията и неналичието на обществени услуги посредством развиването на мрежа от инфраструктура.

Трето, Фондът за мир и развиване ще си сътрудничи с други потоци на финансиране, като Китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “, Глобалният портал на Европейския съюз, Глобалното партньорство за инфраструктура и вложения на Г7 и увеличеното кредитиране от институтите Бретън Уудс и банките за районно развиване.

И генералният секретар прикани за поощряване на задачите за стабилно развиване. Интересното е, че Фондът за мир и развиване може да се трансформира в средство за разширение на капиталовите партньорства, свързващи Китай, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Г-7. Това също би било принос към мира освен за преустановяване на днешните войни, само че и за разширение на съдействието сред огромните международни сили.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР