Една от основните теми в туризма е регулацията в сектора

...
Една от основните теми в туризма е регулацията в сектора
Коментари Харесай

За разлика от силния летен сезон в туризма, зимният може да бъде пагубен за някои бизнеси

Една от главните тематики в туризма е регулацията в бранша и Закона за туризъм. От години проблеми има в рекламата и маркетинга. В рамките на служебния кабинет успяхме да стартираме измененията с дребни стъпки. Това съобщи Даниела Стоева, някогашен заместник-министър на туризма в по телевизия Bulgaria ON AIR.

" Задължително е новият министър на туризма да си слага дълготрайни цели, тъй като този бранш се нуждае от доста сериозна промяна. Законът за туризма е едно от нещата, които би трябвало да се трансформират. Въпросът е поставян неведнъж, само че до момента никой не се е заел ", разяснява тя.

По думите й Министерство на туризма би трябвало да сътвори удобните условия, при които този бизнес да действа, а не да се намесва в него. " Министерството би трябвало да се концентрира върху това да има мощни ядро, което да се занимава с маркетинга на дестинацията. Това, през годините, не беше в вярната посока. Поставили няколко стълба, които биха могли да бъдат водещи в идващите няколко години ", съобщи тя.

За 2021 година министерството е разполагало с 15 милиона лв.. за реклама - може би най-големият. Бюджетът е от порядъка на 10 милиона лв.. В съпоставяне с съперниците ни, които са към нас, бюджетът ни е доста дребен.

" Това, което би трябвало да се отдели като бюджет е за пиар акция за дестинацията и това би трябвало да стане цел на държавното управление, тъй като туризма отваря порти дори за вложения. На България й липсва позитивната реклама ", разяснява тя.

Изминалият летен сезон

По думите й летният сезон у нас е бил сполучлив, имайки поради ограниченията, които още работят. " Успяхме да осигурим вход за туристите от Румъния, които са главното ядро от чужденци, почиващи у нас през последните години. Те бяха значими освен за морските курорти, само че и региони като Русе, Велико Търново. Не бяха спрени и застрашените чартърни стратегии на туристите от Нидерландия. В този смисъл сезонът беше сполучлив ", съобщи тя.

По думите й българските туристи през годината са били с съвсем 10% повече, в сравнение с са били през 2019 година.

Какво се чака за зимния сезон?

Зимните курорти са изправени пред компликации, поради рестриктивните мерки за пътешестване, повишение на цените на електрическата енергия. Това може да бъде пагубно за някои бизнеси. Цените на силата са определящи за някои услуги, като зимни спортове. " До последния миг не бяха излезли цените за ски карти и услуги, само че към този момент са оповестени. Боровец ги разгласи и растежът там е порядъка на 20-25%. "

Според Стоева този зимен сезон ще е по-труден от предходния. Едната причина е електрическата енергия, другата е съществуването на конкурентни дестинации. " Миналата година ние бяхме може би единствената отворена дестинация за зимен туризъм. Привлякохме пазари като Чехия, което беше нетрадиционно. Сега обаче обстановката не е тъкмо такава ".

Пандемията промени гледната точка за пътешестване на туристите. Дестинациите главно се избират от позиция на своята досегаемост и това по какъв начин може да се пътува, тъй че това стана едно конкурентно преимущество през последните години, само че няма да се задържи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР