Една от най-ярките звезди в нощното небе става все по-ярка,

...
Една от най-ярките звезди в нощното небе става все по-ярка,
Коментари Харесай

Бетелгейзе пак е странно ярка

Една от най-ярките звезди в нощното небе става все по-ярка, което още веднъж провокира спекулации, че скоро може да избухне в свръхнова. Трябва ли в действителност да чакаме подобен блестящ небесен театър? 
Бетелгейзе е голяма светеща в алено звезда в съзвездие Орион. На към 650 светлинни години от Земята е. Бетелгейзе нормално e десетата най-ярка звезда на нощното небе. От началото на април обаче тя се изкачи до седмо място и сега свети с над 140% от „ нормалната “ си бляскавост, съгласно акаунта в Twitter Betelgeuse Status, който наблюдава държанието на това небесно тяло. 
Бетелгейзе е червен колос, който си е изгорил цялото водородно гориво в ядрото си и се е разширил стотици пъти оттатък първичната си обвивка. Астрономите считат, че в този момент звездата слива хелий във въглерод и О2 - фаза от живота на звездата, която продължава десетки до стотици хиляди години и предшества гибелта на звездата при детонация на свръхнова. 
Лудориите на Бетелгейзе почнаха през 2019 година Увеличаването на яркостта й накара мнозина да вещаят скорошната грандиозна гибел на колоса. Ако Бетелгейзе избухне, това ще бъде най-близката детонация на свръхнова от повече от 400 години и ще бъде толкоз ярка, че ще се вижда даже на дневна светлина.
Бетелгейзе е променлива звезда, известна с постоянни съмнения сред по-ярки и по-слаби интервали. В продължение на повече от 100 години астрономите следили по какъв начин изсветлява на всеки 400 дни, след което пада до към половината от пиковата си бляскавост и още веднъж става ярка. Но през декември 2019 година звездата ненадейно потъмня оттатък това, което в миналото е виждано до момента, достигайки равнище 2,5 пъти по-слабо от нормалния й най-слаб искра. Причината за събитието, от този момент наречено Голямото затъмнение, е изхвърляне на материя от вътрешността на звездата. Това сътвори голям облак прахуляк, който след това понижи видимостта към звездата.  
Въпреки че от този момент Бетелгейзе възвърне нормалната си бляскавост, звездата не е същата като опреди Голямото затъмняване. Нейният 400-дневен интервал на вибрация на яркостта е паднал на 200 дни. 
Нашите най-хубави модели демонстрират, че Бетелгейзе е в стадий, когато изгаря хелий до въглерод и О2 в сърцевината си “, разяснява за Space Морган Маклауд от Харвардския университет и водещ създател на скорошно изследване за Голямото затъмняване на Бетелгейзе. „ Това значи, че има още десетки хиляди или може би 100 хиляди години до детонация, в случай че тези модели са правилни. “
„ Фазата на изгаряне на хелий е дълга няколкостотин хиляди години “, прецизира Мигел Монтаргес от Лабораторията за галактически изследвания  към Парижката обсерватория. След нея настава „ идната фаза, която продължава към 10 000 години, по-късно хиляди години и по-късно е век, а последната фаза е единствено няколко дни и часове - тъкмо преди детонацията. “
В публикацията, оповестена в онлайн хранилището Arxiv на 16 май, учените предвиждат, че Бетелгейзе ще се върне в границите на естествената си бляскавост идващите пет до 10 години и ще възвърне цикъла си на бляскавост до нормалните 400 дни. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР