Една от най-важните институции за отиващото си управление на Кирил

...
Една от най-важните институции за отиващото си управление на Кирил
Коментари Харесай

Цанко Арабаджиев оказвал натиск върху служителка на ББР да излъже пред немска банка

Една от най-важните институции за отиващото си ръководство на Кирил Петков и приятелския му кръжец, сложил се в услуга на кръга „ Капитал “ на олигарха Иво Прокопиев, безспорно е Българската банка за развиване. Огромният финансов запас на държавната банка е сладка хапка както за Прокопиев и компаниите му, по този начин и за наредилите се на държавната хранилка по оста Кирил Петков – Асен Василев – семейство Лорер – Стамен Янев – братя Михови.

И не инцидентно първата работа на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система беше да смени борда на банката със свои хора, с цел да постави ръка върху разпределянето на милиардите.

Разбира се, с цел да оправдае промяната на управлението, на Петков му се наложи да измисли спешен манипулативен пиар, поставил началото на цяла поредност от неистини, довели в последна сметка и до безславното му изхвърляне от властта.

Припомняме, че първоначално Петков твърдеше, че ББР била раздала големи и необезпечени заеми за общо 1 милиард лв. на 8 сдружения, най-малко половината от които били „ евентуално свързани “ съгласно него с Пеевски. Два месеца по-късно обаче му се наложи персонално да опровергава от парламентарната естрада тази своя неистина, тъй като от Движение за права и свободи му желаеха пояснение и доказателства за думите.

Така Петков удостовери с половин уста пред депутатите, че Пеевски в действителност няма никакви връзки с ББР и не е получавал заеми от тази банка нито посредством свои компании, нито персонално. В допълнение, множеството от тези сдружения реагираха с изказвания, в които показаха, че ББР печели от техните заеми десетки милиони от лихви, същите са изцяло обезпечени и се обслужват в период.

Оказва се обаче, че на прокситата на Прокопиев и Петков в самата ББР, също е била спусната „ от горе “ задачата Пеевски тихомълком да бъде пришиван към всички или най-малко към някои от отпуснатите от банката огромни заеми.

Така, съгласно изцяло достоверни източници, неотдавна изпълнителният шеф на ББР Цанко Арабаджиев, конфигуриран на поста от кръга „ Капитал “ (преди това Арабаджиев е работил във фонд „ Доверие “, употребен от Прокопиев като касичка за плановете му) е привикал своя висша служителка – шеф „ Международна дирекция “, като й е наредил Пеевски да бъде посочен като краен притежател на някои от 8-те сдружения огромни кредитополучатели. Това е трябвало да стане в информация, която ББР е следвало да изпрати на собствен немски сътрудник.

Става дума за Немската банка за развиване KfW (Кредитанщалт фюр Видерауфбау), която е поискала информация за придвижването по огромните кредитни експозиции на ББР. Основание за това запитване са били съществуващите договорни връзки сред двете банки, защото KfW е предоставила над 100 млн. евро на ББР, за финансиране на ограничения за енергийна успеваемост от дребни и междинни предприятия.

Служителката обаче изрично е отказала на Арабаджиев да излъже в тази информация, като се е аргументирала, че няма по какъв начин Пеевски да попада в нея, в случай, че не е обвързван по никакъв метод с раздаваните от банката заеми. Това е провокирало гнева на изпълнителния шеф, който в прав текст й наредил депутатът от Движение за права и свободи да бъде пришит, в случай че не към всички, „ най-малко към една от компаниите “, без значение, че доказателства за съгласуваност не са налице, като в противоположен случай е дал да се разбере, че последствията за служителката ще бъдат съществени.

В целия скандал, станал притежание на доста от работещите в банката, е било намесено и името на депутата от „ Демократична България “ Владислав Панев, който е чест посетител в кабинета на Арабаджиев и евентуално посредством който Прокопиев директно управлява управата на институцията.

Припомняме също, че сега в ББР членове на Надзорния съвет са Валентин Михов и Стамен Янев, и двамата извънредно близки както на Иво Прокопиев, по този начин и на Кирил Петков и Асен Василев. Стамен Янев, досегашен началник на Агенцията за вложения, а преди този момент персонален юрист на двамата „ харвардци “, се прочу в тази ситуация с раздаваните „ златни паспорти “ против фиктивни инвестиции, главно на китайци и руснаци. Валентин Михов пък е брат на Илиян Михов, при който Иво Прокопев и жена му са се обучавали в Сингапур и който разградският олигарх лансираше за началник на Българска народна банка.

Така или другояче, абсурдът в ББР по отношение на подправената „ немска “ информация за „ заемите на Пеевски “ в действителност ясно демонстрира, че кликата на Прокопиев и Кирил Петков няма да се спре пред нищо, с цел да се опита да остане във властта и да продължи да точи публичния запас, като лъжата от дълго време се е трансформирала в златно предписание за целия им циничен олигархично-политически кръг, оплел сега страната.

От друга страна, цялата обстановка дава и добър отговор за какво Пеевски беше глобен от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “. Защото цялата машина на кръга „ Капитал “ работи точно по този метод – с операции, с подправени информации и отчети, както и с манипулативни изказвания, Пеевски беше безусловно сатанизиран и трансфорат съзнателно от Прокопиев в „ универсалното зло “. Благодарение на което разградският олигарх сполучливо отклоняваше вниманието от себе си, до момента в който участваше във всяка власт през последното десетилетие и богатееше с протекцията на своите проксита в политиката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР