Една от най-шумните интервенции в историята на американската армия безславно

...
Една от най-шумните интервенции в историята на американската армия безславно
Коментари Харесай

Руска медия се чуди: Защо американците напускат Сирия сега?

Една от най-шумните интервенции в историята на американската войска безславно завършва, разяснява новината на деня вестник „ Взгляд “, представен от организация " Фокус ". Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати са победили „ Ислямска страна “ и издаде заповед американските военни да изоставен Сирия. Каква е повода да вземе това решение точно в този момент и за какво тази стъпка може да се свърже с продажбата на Турция на съветските комплекси С-400?
Американците са в Сирия към този момент четири години. И въпреки че броят им не надвишава 2000 души, самият факт, че в страната има военни от Съединени американски щати, към този момент оказва съществено влияние върху сирийския спор и неговото урегулиране. Когато настъпи моментът да се дефинира бъдещето на Сирия, позицията на Съединени американски щати ще се вземе под внимание. Така няма да се даде на руснаците да бъдат пълновластни господари на обстановката.
Затова и американците оставаха в северно-източна Сирия, в регионите, обитаеми с кюрди, и в нейния юг, където е базата им, Ет Танф. След като бяха разгромени главните сили на ИД фиктивен мотив да продължат да са в страната за американците към този момент нямаше.
Съединени американски щати напущат Сирия. А това значи, че напущат и сирийската игра. Ясно е, че тя от дълго време беше проиграна. Това стана ясно още в 2015-та, откакто стартира съветската интервенция. Ясно е, че по този начин Тръмп извършва още едно свое предизборно заричане.

Защото на Съединени американски щати напълно не им е до Сирия. В играта влиза целия Близък изток. Вашингтон желае да спре спада на въздействието си в района и евакуацията от Сирия може би е най-лекият и неусетен път към осъществяване на това предпочитание.
Лек, тъй като няма никаква военна и геополитическа логичност 2000 американци да стоят в страната, която се завръща под контрола на Асад. Там към този момент има други играчи. Русия и Иран няма да се откажат да поддържат Дамаск. Турция, тръгвайки на съглашение с тях, става трета страна в сирийското урегулиране – и за Съединени американски щати просто няма място. Теоретично те биха могли да играят дружно с Турция, само че връзките сред двете страни пагубно се утежняват в последните години.
За това си има цяла поредност от аргументи. И една от най-важните е, че в Сирия американците поддържат кюрдите, които пък турците считат като непрекъсната опасност за сигурността на своята страна. Колкото повече остават, толкоз повече биха вредили американците и на без това неприятните си връзки с Турция. А да изгубят нея би означавало напълно да влошат така и така влошените си позиции в района.


Ердоган се пробва да усъвършенства връзките си с Русия. На фона на многочислените различия със Съединени американски щати, това звучи изключително удобно. Съединени американски щати се бяха замесили в опита за прелом в Анкара, Съединени американски щати не предадоха на Турция Гюлен, основният зложелател на Ердоган, Съединени американски щати поддържат в Сирия кюрдите, врагове на Турция.
А Турция е много значима за всички основни играчи в света, така че с нея няма по какъв начин единствено да се поскараш просто. Съединени американски щати изрично не могат да си разрешат дефинитивно да „ изгубят Турция “. В Близкия изток те към този момент нямат стопроцентов съдружник (Израел не влиза в сметката), а въздействието на Русия там пораства от ден на ден. Саудитска Арабия все по-дейно се сближава с Москва, а след случая Хашоги и прекомерно двусмислените връзки сред Вашингтон и Риад стават все по-тънки. В тези условия за Тръмп просто няма различен излаз с изключение на пъкъл се опита да се сдобри с Ердоган. Така сирийската тематика се оказва най-лесният вид за сходно решение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР