Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път

...
Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път
Коментари Харесай

Рядко лечение на едногодишно дете с автоимунен енцефалит в Пловдив


Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе приложена на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит, оповестяват от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични болести в УМБАЛ „ Свети Георги “, а процедурата направиха началникът на Клиниката по токсикология проф. доктор Янко Илиев и неговия екип.

Според лекарите от двете клиники, лекуването е сполучливо.

Автоимунният енцефалит е мозъчно инфектиране, породено от неправилна офанзива на мозъка от имунната система – антитела повреждат мозъчните съдове. Малкият пациент е бил признат с гърчове и нарушено схващане. Преди да пристъпят към плазмаферезата, лекарите от Клиниката по педиатрия са подхванали пулс-терапия с метилпреднизолон и цитостатици, само че без необикновен резултат. Плазмаферезата е приложена, с цел да извлече антителата, които повреждат мозъка. Процедурата съставлява филтриране на плазмата, като по този метод кръвта на пациентите се очиства от антитела. Такава е била и задачата на приложеното лекуване при детето.

За да бъде продължено дейно лекуването, постанова се и използване на препарата Ритуксимаб за прицелна терапия, който подтиска образуването на антителата, увреждащи мозъка.

За първи път рядката техника се ползва върху толкоз дребен пациент. Еферентната терапия по принцип намира приложение в токсикологията и вътрешната медицина. В УМБАЛ "Св. Георги" тя се прави посредством уред за наномембранна плазмафареза.

Освен чисто медицински казус, историята има и друга, хуманна страна. Тъй като консумативите за тази процедура не се възстановяват от НЗОК, фамилията на болното дете е трябвало да ги заплати напълно, а финансовото му положение не е добре. Тогава проф. Янко Илиев, който е учител във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Пловдив, се обръща към свои студенти от 4-ти курс, те пък популяризират акцията и измежду студенти от другите факултети и по този начин е събрана нужната сума, над 1 000 лева Средствата са задоволителни за две процедури, само че фамилията ще има още потребност от помощ, по тази причина медиците се обръщат и към медиите с молба за подпомагане. Всички, които имат предпочитание да оказват помощ на фамилията на едногодишното момченце, могат да се извърнат към Клиниката по педиатрия и генетични болести, по-позната като Детска клиника, на адрес: Пловдив, бул. „ Васил Априлов “ №15 А, База 1 на УМБАЛ „ Свети Георги “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР