Една от най-неочакваните последици от климатичните промени ще бъде увеличаването

...
Една от най-неочакваните последици от климатичните промени ще бъде увеличаването
Коментари Харесай

Заради климатичните промени: Ще виждаме повече дъги, но добре ли е това?

Една от най-неочакваните последствия от климатичните промени ще бъде увеличението на опциите за наблюдаване на дъги, заяви " Сайънс дейли ".

Авторите на проучването от университета на Хаваите са открили, че до края на века приблизително на Земята ще има с към 5 % повече дни с дъги, в сравнение с първоначално му.

Северните ширини и доста високите места, където стоплянето се чака да докара до по-малко сняг и повече дъжд, ще се радват на най-голямо нарастване на броя на дъгите. Въпреки това се чака на местата с понижени превалявания вследствие на изменението на климата, като да вземем за пример Средиземноморието, дните с дъги да станат по-малко.

Дъгите се получават, когато водните капки пречупват слънчевата светлина. Човешки действия като изгарянето на изкопаеми горива водят до стопляне на атмосферата, което трансформира моделите и количествата на преваляванията и облачността.

" Живеейки на Хаваите, се усещах признателна, че зашеметяващите дъги са част от всекидневието ми. Това ме накара да се запитам по какъв начин климатичните промени могат да повлияят на опциите за наблюдението им ", споделя водещият създател на проучването Кимбърли Карлсън.

Специалистите постоянно са изучавали по какъв начин изменението на климата въздейства директно върху здравето и поминъка на хората. Малцина откриватели обаче са проучвали по какъв начин климатичните промени могат да окажат въздействие върху естетическите качества на заобикалящата ни среда.

Виж още: Act now: Последните осем години са най-топлите в историята на Земята

За да отговори на този въпрос, екип, включващ студенти от университета, е разгледал десетки хиляди фотоси, споделени в профилирана платформа, които са направени по целия свят и са обозначени с думата " дъга ".

Изследователите по-късно са основали компютърен модел за прогнозиране на дъгите въз основа на местоположението на фотосите и картите на преваляванията, облачността и ъгъла на слънцето. Накрая те са приложили модела си, с цел да предскажат днешните и бъдещите благоприятни условия за наблюдаване на явлението над международните земни площи.

Изследователите са открили, че поради топографията им островите са " горещи точки " - най-хубавите места за наблюдение на дъги ". Същевременно в гъсто обитаеми региони с димна атмосфера и сухи райони дъгите ще станат по-редки.

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР