Една от най-натоварените районни прокуратури в България – тази в

...
Една от най-натоварените районни прокуратури в България – тази в
Коментари Харесай

Закриват прокуратури в цялата страна

Една от най-натоварените районни прокуратури в България – тази в Несебър, да бъде закрита. Това предлага основният прокурор Сотир Цацаров в проект за административна промяна.

Районна прокуратура-Несебър ще стане териториално поделение на Районна прокуратура-Бургас, прецизира уеб сайтът „ Флагман “.

Същата орис е планувана и за прокуратурите в Средец и Поморие. Те също ще бъдат закрити и ще станат териториални отделения на РП-Бургас.

Засега противоречив остава въпросът за звената в Царево и Малко Търново.

Самият основен прокурор предлага два разновидността. Единият е двете районни прокуратури на юг също да станат териториални отделения на РП-Бургас.

Другият планува миниокрупняване – да се закрие звеното в Царево и то да стане поделение на РП-Малко Търново, която да се резервира.

Не е изключено и противоположното – Малко Търново да стане част от РП-Царево. Реформата е продължение на към този момент почнал развой по уедряване на прокуратурите в страната.

Засегнати са административни звена в цялата страна.

„ Главният прокурор на Република България предлага процеса за усъвършенстване структурата на районните прокуратури да продължи със закриване на 29 районни прокуратури, като на тяхно място бъдат разкрити териториални отделения към 15 районни прокуратури със седалище в регионалните градове – Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, Разград, Търговище, Перник, Велико Търново, Плевен, Варна, Русе, Силистра, Пловдив, Стара Загора и Монтана “, заяви преди дни пресцентърът на Висшия правосъден съвет (ВСС).

„ Предложението за усъвършенстване на регионите прокуратури ще бъде прегледано на съвещанието на Прокурорската гилдия, планувано за 29.05.2019 година
и ще бъде импортирано за разглеждане от Пленума на Висш съдебен съвет, след координиране с комисия „ Бюджет и финанси “, комисия „ Управление на собствеността “, Комисията по атестирането и състезанията, комисия „ Съдебна администрация “ - ПК и комисия „ Съдебна карта и натовареност на прокурорите и следователите “ “, осведомиха още от Висш съдебен съвет.

Сотир Цацаров предлага окрупняването да се извърши поетапно – от 1 октомври 2019 година и от 1 януари 2020 година

Прокурорската гилдия е взела решение в понеделник да се организира работна среща в постройката на Националния институт на правораздаването в София за разискване на проекта за промяна.

В работния конгрес ще вземат участие членовете на Прокурорската гилдия, административни ръководители на апелативните, окръжните и районните прокуратури от съответните правосъдни региони, заяви пресцентърът на Висш съдебен съвет.

Смята се, че с промяната ще се реализиран избрани икономии. При окрупняването се чака да бъдат закрити чиновнически длъжности. Броят на административните ръководители на районни прокуратури надлежно също ще падне, което ще спести разход за по-високи заплати. Прокурори обаче евентуално няма да бъдат съкращавани.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР