Една от най-населените провинции на Китай е изтрила данните за

...
Една от най-населените провинции на Китай е изтрила данните за
Коментари Харесай

Китай изтри данни за смъртността от COVID-19

Една от най-населените провинции на Китай е изтрила данните за смъртността, които демонстрират огромния брой умряли след облекчаването на ограниченията против COVID-19, подхванато от Пекин в края на предходната година, " Файненшъл таймс ".

Британското издание цитира статистика от провинция Джъджан, оповестена в четвъртък. Според нея броят на кремациите в богатия крайбрежен район през първото тримесечие на годината е скочил със 73% по отношение на година по-рано - до 171 хиляди

Това е много над 99 хиляди и 91 хиляди смъртни случая, регистрирани през същия интервал надлежно през 2022 и 2021 година До понеделник, когато статистиката притегли вниманието в китайските обществени медии, Джъдзян изтегли информацията офлайн.

Критики

Болници и крематориуми бяха наводнени с пациенти с COVID-19, откакто Пекин промени пандемичната си политика през декември, само че китайските управляващи не са разгласили подробна и точна статистика, която да разреши на откривателите да оценят по-добре смъртоносното разпространяване на вируса измежду популацията, продължава вестникът. Въпреки скупчването на телата в лечебни заведения и крематориуми имаше две седмици през декември, в които не се съобщаваше за умряли.

 Китай стопира да разгласява ежедневни данни за COVID-19 Китай стопира да разгласява ежедневни данни за COVID-19

Впоследствие бе променено определението за гибел от COVID-19, а на локалните управляващи бе подредено да извадят фразата от смъртните актове. Срещу Китай имаше остри рецензии за прекомерно внезапна анулация на противоепидемичните ограничения, която може да е довела до хиляди смъртни случаи измежду население с извънредно невисок имунитет против вируса, причиняващ заболяването.

Данните на Пекин от средата на януари приказват за гибелта на най-малко 60 хиляди души в първите пет седмици след отварянето, само че съгласно проучвателен групи като Airfinity смъртните случаи по това време са към 10 пъти повече. При това Китай от 1.4 милиарда души.

Само върхът на айсберга

Въпреки обещания обзор на данните след рецензии от Световната здравна организация (СЗО) и мнения за проблеми в информацията за свръхсмъртността, Пекин не е разгласил спомагателни данни по тематиката 7 месеца по-късно.

Отвъд грубите оценки на годишните смъртни случаи от държавната организация за обмисляне, данните за кремацията на локално равнище са единствената обществено налична статистика в Китай за следене на броя на смъртните случаи в страната. От четвъртото тримесечие на предходната година обаче данните за броя им се изключва от тримесечните отчети на локалните и националните органи.

 В Китай над 900 млн. са се заразили с ковид съгласно проучване В Китай над 900 млн. са се заразили с ковид съгласно проучване

Според Уили Лам, старши помощник в The Jamestown Foundation, мозъчен концерн, данните от Джъдзян са единствено върхът на айсберга; публикуването на данните " би повлияло на позицията на Си Дзинпин и би посочило по какъв начин администрацията му се е справила погрешно с неочакваното унищожаване на контрола на Коронавирус ".

 " Нулев Коронавирус "? Големият риск за международната стопанска система може да е Китай
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР