Една от най-мъдрите български поговорки гласи Когато Господ реши да

...
Една от най-мъдрите български поговорки гласи Когато Господ реши да
Коментари Харесай

Ще се спука ли балонът със спекулациите?

Една от най-мъдрите български поговорки гласи " Когато Господ реши да погуби някого, на първо време му взима акъла!

Интерпретирана към днешния дневен ред на България, Европа и света, тази национална мъдрост звучи по този начин: " Ако Господ реши да затрие една страна, на първо време ще направи на всеки неин гражданин по един профил във Facebook и Туитър! "

Изглежда неуместно, само че си е тъкмо по този начин. И то не от през вчерашния ден или от през днешния ден, а откогато така наречен елементарни хора повярваха на (не)обикновената неистина, че обществените мрежи са обществени медии, а класическите вестници, радиостанции и малките екрани са на умиране и по тази причина обслужват само ползите на хората с парите, т.е. на властимащите и техните бизнес ортаци. Или казано с по-простички изразни средства, вестниците, радиата и малките екрани лъжат, слушайте какво ви приказваме от първо лице само число във Facebook и Туитър.

Е, през вчерашния ден и оня ден видяхме какво тъкмо се случи. Някой написал някъде, че през днешния ден бензинът и нафтата към този момент свършват, а след месец и половина-два - когато отново ги пуснат - към този момент ще са на петорни или десеторни цени. Или ще костват 200 пъти повече...

Съвсем естествено, първи захапаха стръвта платените " шарани ", които разпространиха " богатствата новина " стремително във всички обществени мрежи по едно и също време. Придружена с десетки и стотици подобаващи за задачата мнения от вида " Мафията и държавното управление слагат народа на колене ", " Дотам ни докара американският слугинаж - до студеното и тъмното ", " Продажното държавно управление обърна тил на братска Русия " и т.н. 



Когато пожарът на протеста в действителност се разгоря, ръководещите се пробваха да потушат напрежението, до момента в който опозицията реши да... продължи с наливането на масло в огъня. 

" Без никаква причина сега се всява суматоха за горивата! Един танкер разтовари през днешния ден, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв късмет да спре или да свърши! Утре ще прикани КЗК (Комисията за защита на конкуренцията - бел. ред.) да извърши инспекция кой и по какъв начин спекулира с цените! Другата хибридна неистина е, че сме щели да изпратим бойци в Украйна. Поредната подправена вест! Колкото и хибридни неистини да се разпространят, казусът им е, че остават неистини, а на лъжата краката са къси! ", разгласи на 2 март малко преди среднощ във Facebook профила си министър-председателят Кирил Петков.

" Свидетели сме на дезинформационна акция за основаване на суматоха по отношение на съществуването на горива. Горива има и ще има. Но комбинацията от дезинформационната акция и склонността за спекулиране със страховете на хората от страна на някои търговци, води до повишение на цени и нагнетяване на напрежението. Премиерът към този момент разгласи, че ще сезира Комисия за защита на конкуренцията, а в МЕУ (Министерството на електронното ръководство - бел. ред.) проучваме източниците и метода на разпространяване на тази дезинформационна акция. Излишно е да се запасяваме с туби с бензин, само че можем да се запасим с сдържаност към " вести " в съмнителни уеб сайтове и фейсбук групи ", написа във Facebook профила си " електронният " министър Божидар Божанов към 8 ч. на 3 март. Енергийният специалист Васко Начев даже изясни, че цената на литър гориво може да е 3 лева в случай че борсовата котировка на петрола е достигнала 130 щ. долара/барел и че става дума за опити за нечиста сделка.

Няколко часа по-късно някогашният министър председател Бойко Борисов и енергийната му дясна ръка Делян Добрев взеха решение да отбележат 3 март в Котел и... напряко избиха рибата с внушенията, които скалъпиха.

Караме в резюме, тъй като, даже единствено да изслуша човек 20-минутните им тиради на тематика " Румен Радев е кръволок и гробар на България, а Кирил Петков е неговата най-послушна маша ", се желаят не здрави нерви, ами отвъд. Въпреки това, конспектираме небрежно най-важното:

"... Часове след нахлуването на Русия в Украйна, на газовата борса са изтъргувани 4200 мегаватчаса, при цена на газа 120-150 лв..

... Разликата в цената по количествата е над 400 000 лева за няколко секунди през нощта.

... Заради тези дейности от 1 април нарастването на цената на природния газ ще е брутално за Българина, най-вероятно над 50 %. За на следващия ден (т.е. за 4 март - бел. ред.) цената на тока ще е рекордна за всички времена, идната седмица - още по-висока. От 1 април няма обезщетения нито за тока, нито за газа. Чакат ни рекордни цени без никаква отплата.

... Искахте Радева зима - ето ви я, ще е по-жестока от Лукановата и Виденовата... "

Въпреки всички апели за примирение и респект към всички жертви, паднали през Руско-турската освободителна война, " гориво-смазочният " пожар продължи да бушува. И то с такава мощ, че всички опити на анализаторите и търговците да влеят капка разсъдък в главите на спорещите и презапасяващите се останаха напразни. А не би трябвало, тъй като в обстановки като днешната, човек на кого различен може да има вяра?



Това е ситуацията преди и по време на войната. Ама като няма кой да чете... 

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА):  „ Ситуацията нощес си я създадохме сами. Без проблем влязохме в обстановка без аналог през последните - може би - 15 години. Според клюки и предадено по организация „ Една жена сподели “ популацията стартира да зарежда истерично и за няколко часа са продадени толкоз горива, колкото се продават за седмица. А цената от 3 лв. не е всеобща и обективно проявена, както се тиражираше в някои уеб сайтове. Да, има 2.70-2.80 лв.. Има и цени, близки до 2.90 лв.. Но никога цената от 3 лв. не е всеобща. Пеша няма да вървим, рафинерията е натоварена предостатъчно добре, а складовете са цялостни... “

Прес офис на " Лукойл - България ":   " Във връзка с публикувана подвеждаща информация за дефицит на горива в страната, „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД и „ ЛУКОЙЛ-България “ ЕООД публично декларират, че рафинерията работи на цялостния си потенциал, няма проблеми с доставките на първични материали и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите. "

Светослав Бенчев - правист в Българската петролна и газова асоциация:   " Няма проблеми с доставките на горива в България и не се чака шоково повишаване на цените. Имаме налични количества, има и суровина. Това, което се случва през днешния ден е, че хората се подават на някакъв тип суматоха, която е безусловно неоснователна. Ние от няколко дни приказваме, че ще има повишаване, само че то е с няколко стотинки и по независещи от нас условия. Предполагам, че по този начин ще бъде и през идващите дни, само че шоково повишаване не се чака, най-малко не на нашите обекти ".

Александър Николов, министър на енергетиката:   " Сделките, за които е приказвал господин Делян Добрев, в действителност са през нощта - към среднощ на 24 и 25 февруари. " Булгартрансгаз " обаче е покупател... "

В петъчния работен ден даже Корнелия Нинова разпореди на КЗП да стартира инспекции във връзка спекулациите.

Какво да прибавим още? Нека естествените хора не се връзват на написаното в обществените мрежи и да се върнат към класическите медии. При тях най-малко е ясно кой лъже, кой заплаща и какво печели от това.

Знае се и още нещо: кой и с чия помощ може да отреже клона, на който седят лъжещите и плащащите..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР